fbpx
Test-lélek-szellem egyensúlya_Fejlődj MOST
Szilvi - Fejlődj Most

Írta: Szilvi

2021.01.31.

Ideje végre egyensúlyba hozni a test-lélek-szellem hármasát

A test, a lélek és a szellem elválaszthatatlanok egymástól. Ha az egyik nincs rendben, a másik is megbetegszik. Éppen ezért fontos több oldalról is megvizsgálni, mikor is vagyunk rendben, mikor is vagyunk teljesen egészségesek.

TEST

Talán ez a legkézenfekvőbb, hiszen az, aki mondjuk, materialista szemléletű és nem hisz a ’spirituális’ dolgokban, hogy mindennek van mögöttes oka, meg van a felsőbb én, az nem fog a lélek dolgaival foglalkozni. Az egészséges életet ő úgy képzeli el, hogy egészségesen étkezik és sportol, oszt’ csókolom.

Abban igaza is van, hogy étkezzünk egészségesen és mozogjunk rendszeresen. Szeretném itt is leszögezni, hogy én nem vagyok sem étkezési tanácsadó, sem dietetikus, sem edző, ezért tanácsot sem fogok tudni adni ezekben a témákban, de nem is ez a célom. Én például a mai napig figyelem a testem, hogy melyik étel, milyen hatást vált ki belőlem és a kapott reakciók alapján változtatok az étrendemen. Nőknél köztudott, hogy különösen a bűvös 40-es felett, az erőteljes hormonális változások miatt is állandó változásban van a test és az is, hogy milyen ételre, milyen behatásra, hogyan reagál. Legalábbis nálam, így van.

Ha engem kérdezel, az egészséges étkezés nálam a cukor, a fehér lisztes kaják, a tejtermékek, a feldolgozott élelmiszerek szinte teljes megszüntetését jelentik, habár vannak olyanok, mint például a natúr joghurt, a túró (inkább cottage cheese) és a kefír, amiket nem teljesen hagytam el, mert a kefír kivételével a másik kettőt szoktam enni reggelire a „mindent bele” salátámhoz. Ebben a salátában saláta mix, rukkola, paradicsom, kígyóuborka, új hagyma, avocado, sonka, mozzarella és egy szelet vékony, nagyon sötétbarna kenyér szokott lenni felvágva apró darabokra és ezeket keverem össze egy kis bazsalikommal, fűszerekkel, sült magvakkal és olykor szójaszósszal. Nagyon laktató, még ebédre is simán elmegy. Én nem vagyok húspárti, tojást is ritkán eszem, de ezeket sem hagytam el teljesen. Célom az, hogy mindig mást egyek, ha csak lehet. Inspirációnak használok két receptkönyvet is, az egyik zsírégető ételek, a másik low carb ételekkel van tele és mindkét kiskönyv fantasztikus.

Idén célomul tűztem ki mozgás terén két dolgot is, az egyik a heti 3-5 edzés és fejembe vettem, hogy nyárra felkészülök a félmaratonra, de ha csak a feléig jutok, akkor is elégedett leszek az eredményemmel, mert az is már 10 km lenne. Heti 5×30 perc futásnál járok éppen, ezt szeretném még tovább fokozni. Tavaly olvastam egy cikket arról, hogy 40 fölött a nőknek fokozottan figyelni kell a csontjaik egészségére és mivel nekem volt már életemben pár csonttörésem, ezért azonnal úgy éreztem, hogy ez a cikk engem szinte megszólított. Így tavaly nyár óta tudatosan figyelek arra, hogy a heti minimum 3 edzés meglegyen, de a cél a heti 5. 

Szedek vitaminokat és táplálékkiegészítőket is, hogy megőrizzem az izmaim, az ízületeim és a csontjaim egészségét is. Nem azt mondom, hogy mindenki kezdjen el futni vagy hetente 5x edzeni, de ha azt szeretnéd, hogy egészséges testben élhess jó sokáig, akkor tedd rendszeressé a mozgást és találd meg azt a mozgásformát, amit szeretsz és amiben te jól érzed magad, vagyis ne azért eddz elsősorban, hogy jól nézz ki, hanem azért, mert szeretsz mozogni. A kinézet egy járulékos ajándék lesz mellé. Kezdd kicsiben és tornázd fel magad – szó szerint – arra a szintre, amivel már megfelelő az állóképességed és több energiád lesz minden napra. 

A rendszeres mozgás tehát sok szempontból fontos, hiszen minden embernek lehetnek problémái az ízületek, csontok, szív-, érrendszer és keringési rendszer, vérnyomás vagy más szervekkel. Előzd meg a bajt és minden nap tegyél önmagadért! Az ember mozgásra lett teremtve, nem egész napos ülésre vagy lustálkodásra, úgyhogy vegyél elő egy naptárt és írd bele, hogy holnaptól, mikor és mennyit fogsz mozogni! 

Az egészséges élethez tartozik még a függőségek kialakulásának elkerülése is, mivel az ember mindig a legkönnyebb ellenállás felé hajlik elsősorban, vagyis könnyen rászokhat a következőkre: cigi, kávé, alkohol, vagy akár a drogok. Ha már megvan a baj, vagy ismersz olyat, aki valamilyen függőségben szenved, akkor mutasd meg neki, hogy milyen más élet is várhat rá, ha feladja vagy leszokik függősége tárgyáról. Segítsünk egymásnak, adjunk a kezükbe lehetőségeket!

LÉLEK

Ohh, a lélek. Nálam ez szerelemtéma. A lelki dolgok iránti érdeklődésem, a betegségek lelki háttereiről szóló könyvvel, illetve Paulo Coelho könyveivel kezdődtek még a 2000-es években valamikor. Azelőtt is érdekelt a pszichológia és a szüleimnek köszönhetően már 1993-ban megismerkedtem és elvégeztem az agykontroll tanfolyamot, melynek gyakorlásával sikereket is értem el: fejfájás megszüntetése, problémák megoldása és célok elérése. A mai napig nagyra tartom és szeretem is az agykontroll meditációkat.

Amikor valaki elkezd beszélni nekem az életéről, szinte azonnal felrajzolódik lelki szemeim előtt, hogy mi lehet az illető története mögött, milyen fájdalmak, okok és döntések vezették oda, ahol most van. Ezért van az, hogy nagyon mély empátiával és már a coaching képességeimmel is, képes vagyok megmutatni számukra, hogy merre menjenek tovább, hogy az életük jó irányt vegyen. 

Coachinghoz itt tudsz időpontot foglalni: https://fejlodjmost.hu/coaching/

Régen azt tartották, hogy ép testben, ép lélek. Van viszont egy olyan elmélet is, miszerint ép lélekben van ép test. Vagyis, ha a lelkünk rendben van, a testünk is egészséges.

Kétségtelen, hogy ezek össze vannak kapcsolódva és egymásra hatnak. Olyan ez, mint a testtartás. Egyenesítsd ki a hátad és máris magabiztosabbnak fogod érezni magad. Görnyedj össze és szinte fájdalmaid lesznek. Próbáld csak ki! Jól mondtam, igaz?

Számtalan könyvet írtak már a lelki problémákról, megoldásaikról, számtalan lelki tanácsadó is létezik, ugyanígy képzések és tréningek, ahol a lélek működése és fejlődése a központi téma. Én hiszem azt, hogy a lelkünk tanulni és fejlődni jött erre a világra, beteljesíteni az életcélunkat. Lehet, hogy most azt mondod, neked nincs is életcélod vagy nem tudod még, mi az. Itt a hangsúly a ’még’-en van. Ki lehet deríteni, rá lehet jönni. Kérdezd meg magadtól, mi az, ami a világon a legjobb és legmélyebb érzést adja számodra. Mitől vagy önfeledt és igazán boldog? Nem a pénz, egy nagyobb ház vagy egy jobb autó lesz az. Ezek mind materiális dolgok és ezeket képes is lehetsz valóra váltani. De a lélek a szeretetben, mások szolgálatában és mások megsegítésében éli meg a boldogságot, a békét, az egyensúlyt. Mert lelkileg egyek vagyunk, össze vagyunk kapcsolódva. Ezért van az, hogy amikor segítesz valakinek, amikor adsz magadból, valójában akkor kapsz a legtöbbet. Szerencsés vagyok, mert volt egy olyan munkahelyem, amikor 4 éven keresztül olyanoknak segíthettem, akik nem voltak képesek egyedül gondoskodni magukról. Akkoriban voltam életemben a leges-legelégedettebb. Nem a legboldogabb, de a legelégedettebb. Úgy éreztem, hogy meg tudnám váltani a világot és nem létezik akadály előttem. Most szintén azon dolgozom, hogy segíthessek másoknak, akik még nem látják azokat a lehetőségeket, amik számukra is elérhetőek és amikkel újjáépíthetik saját magukat és olyan életet élhetnek majd, amire valójában vágynak.

Hogyan tudnál lelkileg feltöltődni? ÉN-idő. Biztosan hallottál már róla. Sajnos a mai világban rettenetesen kevés időnk van magunkra, hiszen elhalmoznak a feladatok, állandóan rohanunk, sokat dolgozunk, otthon meg várnak a családi feladatok, a gyerekek és a teendőink, amik mind viszik el az időnket, utána meg hullafáradtan esünk be az ágyba és reggel minden kezdődik elölről. Ha ezen változtatni szeretnél, akkor a legegyszerűbb az, ha egyenesen a határidőnaplódba írod bele, hogy mikorra dedikálsz magadnak időt a héten, ami csak a tiéd, amikor semmi mással nem foglalkozol, kizárólag azzal, hogy feltöltsd magad lelkileg. 

SZELLEM

Nagyon szeretek olvasni. Olyankor teljesen kikapcsolok és egy másik világban érzem magam. Persze, ha egy szakmai könyvet olvasok, akkor ez nem igaz, viszont olyankor pedig ötlet dömpinget tartok a fejemben és nem győzöm leírni, amik eszembe jutnak és amiket meg tudnék valósítani, vagyis mindenhogy jól járok az olvasással és mindig a javamra válik. 

Hiszek az élethosszig tartó tanulásban is. Amióta először a vállalkozásom elindítását a fejembe vettem és amióta dolgozom is rajta, benne, rájöttem, hogy amit eddig megtanultam, az csupán egy pici szelete és annyi minden van még, amit szeretnék megtanulni. Ezáltal biztosan tudom, hogy minderre egy élet is kevés lesz. 

Te mivel tartod egészségesen magad szellemi téren? Mi az, ami lefoglalja az elméd és amivel egyidejűleg, szellemileg, teljesen feltöltődsz? Olvasol? Tanulsz valamit? Kirakóssal vagy társasjátékkal, kártyákkal játszol a gyerekeiddel? Kreatívkodsz, kézműveskedsz vagy keresztrejtvényt fejtesz? Miben érzed jól magad szellemi téren?

EGYENSÚLY

Néha nem könnyű egyensúlyba hoznunk az életünket, mert némely életterület sokkal nagyobb mértékben hangsúlyos, mint a másik. Viszont, ha megfelelően osztod el a feladataidat, ha segítséget kérsz és megfelelően osztod be az idődet, akkor mindenre lesz elegendő időd, érezni fogod és elmondhatod, hogy egyensúly van az életedben. 

Csatlakozz a ’Heti önfejlesztő kihívások’ Facebook csoportunkhoz, ahol hétről-hétre újabb témában segítek neked abban, hogy elérj oda, ahol lenni szeretnél. 1 év múlva magadra sem fogsz ismerni, de ehhez valóban részt kell venned a heti feladatokban. Vállalod? Készen állsz rá? Ha még nem, az sem baj, gyere, nézz körül, biztosan segíteni fog! A csoportban mindenki megtalálja majd azt a témát, amire szüksége van, hiszen 52 hét alatt, 52 különböző témát hozok neked. Ne hezitálj! Ugorj bele!

A csoporthoz itt tudsz csatlakozni: https://www.facebook.com/groups/400421931232021

BŐSÉGRE HANGOLVA

Mindenkinek, mindig, mindenben van elegendő, de ahhoz, hogy ezt elhidd, merőben új gondolkodásmódra, új szemléletekre van szükséged. Ha még nem hiszed ezt el, akkor nem vagy a helyeden. Nagy utat kell ehhez megtenni, sok időre is van szükség, de el kell indulnod, ha egyszer szeretnél odaérni, hogy megtapasztald mindazt a bőséget, ami a világban van és számodra is elérhető. Van egy megerősítéses hanganyagom, teljesen ingyenesen elérhető, a weboldalamon keresztül megtalálod. Segít, hogy egyensúlyba kerülj és elhidd, hogy mennyi jó dolog vár rád!

A megerősítéses hanganyagot itt találod: https://fejlodjmost.hu/bonuszok/

ÉLJ STRESSZMENTESEN

A Facebook csoportom 3. hetében volt téma a stressz csökkentése és a mentális frissesség. 

Szó volt arról, hogyan lassulj le, hogyan kezeld a stresszt a magánéletedben és a munkahelyeden, hogyan oszd be az idődet, a feladataidat, hogy ha rend van körülötted, akkor az hozzásegít majd ahhoz, hogy benned is rendeződjenek a dolgok. Beszéltünk a mennyiségi és minőségi alvás fontosságáról is, az elegendő pihenésről, az ÉN-idő betervezéséről, a konfliktus kezeléséről, hogy értsd meg a másikat, mielőtt azt akarod, hogy téged értsenek meg, végül szó volt a mentális frissességről, a meditációról, vizualizációról és egy picit a teremtő erőről is.

Ezeket újra nem fejtem ki, minden posztot megtalálsz a csoportban, külön #hashtagekkel rá tudsz keresni az egyes témákra, ide kattintva: https://www.facebook.com/groups/400421931232021

ÉRZELMEK

Múlt héten az érzelmeket vettem előtérbe, mégpedig azokat, amik a továbblépéshez szükségesek. Ezek voltak a megbocsátás, az elfogadás, az elengedés és a továbblépés. 

Mindenre van egy technikám – szoktam mondani. Mert valóban, mindenre van megoldás. Kérdésed van? Ott van benned a válasz is. Csak legtöbbször egyedül, segítség nélkül, nem tudjuk megtalálni, képtelenek vagyunk megválaszolni. A legtöbb ember viszont vagy fél, nem mer segítséget kérni, vagy nem akar, mert azt gondolja, az adott dolog nem is fontos, majd elmúlik a fájdalom, vagy kigyógyul a betegségből, mert az orvosok majd segítenek rajtuk. Pedig ez nem ilyen egyszerű. Vagyis egyszerű is lehet, de nem így működik. 

Ahhoz, hogy az életedben pozitív fordulat következzen be, fontos, hogy megbocsáss azoknak, akiknek eddig még nem tetted. Ne azért bocsáss meg elsősorban, hogy nekik jobb legyen (lehet, hogy nem is tudják, hogy még haragszol rájuk, vagy nem is érdekli őket), hanem azért, hogy az adott érzelem ne bántson többé, vagyis ne betegíthessen meg, kvázi saját magad miatt bocsáss meg. Az illetőnek nem is kell tudnia róla. Mivel lélekben egyek vagyunk, ezért, ha valóban, érzelmi szinten meg tudsz bocsátani, akkor energiát szabadítasz fel, amit a saját előnyödre és a gyógyulásodra fordíthatsz.

Fogadd el azt, ha valaki nem képes változni, vagy nem ért meg téged. Fogadd el az illetőt olyannak, amilyen, de közben tegyél meg mindent azért, hogy segíts neki és saját magadnak. Tudom, hogy néha rettenetesen nehéz ezt megtenni. Nekem is 15 évembe telt, míg elfogadtam, hogy egy bizonyos illetőn nem tudok segíteni, hogy változzon, ha nem akar, vagy nem volt rá készen vagy nem is látta, hogy a jelenlegi viselkedésével mennyire árt másoknak. Ha az illető van olyan szerencsés, akkor idővel fel fog ébredni és elindul majd a változás útján és akkor talán téged is megkeres és értékelni fogja, amit érte próbáltál tenni. De neked, a jelenlegi helyzetet el kell fogadnod ahhoz, hogy te, magad tovább tudj lépni a saját életedben. Másokat megítélni pedig nem a mi feladatunk. Amikor elérkezünk utunk végéig, akkor mindannyiunknak számot kell majd vetni és vállalnunk kell a felelősséget tetteinkért.

Az elengedés is borzalmasan nehéz tud lenni néha. Elengedni valakit, akit szeretsz, de ő már nem, vagy valakit, akinek el kell hagynia a földi létet… szóval, nehéz. Sokszor csak az idő az, ami segíteni tud, semmi más.

Gyászold és éld meg a fájdalmat, majd lépj tovább!

Mert tovább kell lépned.


Még nem csatlakoztál a közösségünkhöz?

Akkor tedd meg most, csatlakozz a Fejlődj MOST Önfejlesztő csoporthoz, ahol első kézből kaphatsz újabb és újabb tippeket önfejlesztés témában, illetve értesülhetsz a legújabb információkról és programokról.

Ha hírlevélre szeretnél feliratkozni, akkor pedig kattints ide és tudd meg Te először, milyen ingyenes anyagokat szerezhetsz meg, amik segítik fejlődésedet.

Időről-időre új tudásanyagot – eBook, online tréning, coaching vagy mentor program – találsz majd a weboldalon és hétről-hétre új tippeket és ötleteket fogok számodra küldeni, amivel fejlesztheted önmagad, motiváltabbá válsz és amivel hozzásegítelek céljaid eléréséhez. 

Szeretettel: Szilvi

@ Fejlődj MOST

Kategóriák

További bejegyzések

Meditáció és rezgésemelés a boldog életért

Meditáció és rezgésemelés a boldog életért

Te szoktál meditálni? Meditáció A meditációnak számos jótékony hatása van, mint például az, hogy stresszcsökkentő, segítségével jobban tudsz koncentrálni, segít az alvásban, csökkenti a fájdalmakat, sőt még gyógyít is, hozzájárul a mentális egészségünkhöz és csökkenti...

A hála és az öröm

A hála és az öröm

Mennyi minden történik ma, igaz? Luca napja van, ami idén egybeesik Advent 3. vasárnapjával, ez pedig az öröm vasárnapja.  Az öröm Az öröm egy csodás érzés. Örülni szívből, önfeledten, annak, ami van, nem csupán jó érzés, hanem áldott dolog is. Amikor örülsz, nem...

EQ – Ismerd meg önmagad!

EQ – Ismerd meg önmagad!

Nemrég olvastam egy könyvet az érzelmi intelligenciáról. Nagyon nagy hatást gyakorolt rám, habár 2007 óta foglalkozom az érzelmi intelligenciával, ezen belül önismerettel, önfejlesztéssel és a spirituális dolgokkal. Azóta tudatosult bennem, hogy a mélyen bennünk rejlő...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük