fbpx
Barack Obama, Amerika 44. Elnöke
Szilvi - Fejlődj Most

Írta: Szilvi

2020.07.28.

Te is biztosan ismersz sikeres embereket. Talán van olyan közülük, aki téged is inspirál, meg olyan is, akit nem annyira kedvelsz és esetleg olyan is, akitől talán még a szőr is feláll a hátadon, ha rá gondolsz. Vannak ilyenek. De tudod mit? Lehet, hogy nem fogod elhinni, pedig igaz; mindegyik típustól rengeteget tudnál tanulni.

„A kiemelkedően sikeres emberek megértették, hogy a személyiségfejlesztéssel párosított folyamatos erőfeszítések egy bizonyos idő elteltével tartós sikert eredményeznek. Rendkívül tisztán látják maguk előtt azt, hogy hová fognak eljutni a siker-utazásuk végén. Abban az esetben, ha egy átlagos életminőség helyett jólétben szeretnél élni, alkoss elérhető, reális célokat, amelyek elég nagyok ahhoz, hogy erőfeszítéseket kelljen tenned értük. Értsd meg, hogy a céljaid megvalósításának kulcsa és az eredmények folyamatos elérésének módja, az önmotiváló képességed és cselekvésed párosításában rejlik.”

Jeffrey Combs

Ez az egyik kedvenc témám az üzleti és önfejlesztés témakörében, mivel nagyon szeretem hallgatni vagy olvasni a sikeres emberek történeteit, igazán inspirálóak.

A kiemelkedően sikeres emberek

A kiemelkedően sikeres emberek nem véletlenül tartanak ott, ahol. Persze, nem lehet általánosítani, mert nem mindenki a diploma megszerzése után indult el karrierjével és azáltal lett sikeres. Vannak olyan szerencsések, akik úgymond „beleszülettek a jóba” és akiknek nem kellett annyit küzdeniük, mivel a családjuk eleve gazdag és sikeres volt. Ők azok, akik úgymond „irányítottan” lehettek sikeresek, vagyis eleve meg volt határozva, melyik egyetemre küldik majd őket és mivel fognak foglalkozni.

Vannak olyanok is, akiknek szimplán csak volt egy jó ötlete és azzal indultak útnak például egy garázsból vagy az iskolából, mint például Steve Jobs, az Apple alapítója vagy Jeff Bezos az Amazon alapítója.

Angliában, az egyetemen nagyon sok ilyen sztorit hallgathattam az üzleti suliban és rám ezek a történetek nagyon inspirálóan hatottak. Az ember lánya ilyenkor azonnal ment volna „utánuk” és tette volna ugyanazt, amit ők. Ha tudta volna a hogyant…

Személyiségfejlesztés

Egy másik érdekes téma, amit szeretek, az a személyiségfejlesztés. Kis hazánkban is van egy nagyon inspiráló ember, akit Braskó Csabának hívnak. Ő személyiségfejlesztéssel és a gondolkodásmód megváltoztatásával foglalkozik. Írt egy könyvet is, Múzsa címmel, ami elég gyakorlatiasan mutatja be egy felszolgáló lány életének megváltozását.

Mindezt oly módon teszi, hogy Csaba minden nap betér hozzá és beszélget vele, rávezeti, hogy mindig van más megközelítése is a dolgoknak és mindent lehet másképp is csinálni. Igaz, kissé melós, de megéri. Így indul el a lány azon az úton, ahol 1 évvel később a saját kis vállalkozásában találja magát és személyisége, a gondolkodásának átformálásával együtt változott, természetesen jó irányban.

Erőfeszítéseket kell tenni mindenért, amit el akarunk érni, hiszen semmi sem fog a karjainkba hullani magától. De pont ez a szép az egészben. Ha elkezded megváltoztatni a gondolkodásodat és cselekszel, akkor biztos lehetsz abban, hogy előbb-utóbb az egész életed meg fog változni. Igaz, a folyamat során sokszor fogod tapasztalni, hogy stresszes helyzetben vagy, esetleg Te éled meg túlságosan feszülten a történéseket. De ne aggódj!

Én is így tettem és teszek is a mai napig. Már teljesen máshol vagyok, mint egy évvel ezelőtt és biztos vagyok abban, hogy 1 évvel később is teljesen máshol leszek, mint most. És ez izgatottsággal tölt el, ha arra gondolok, hogy a nemrég kitűzött egy éves célomat addigra már el fogom érni. Bomba jó lesz!

Az idő így is, úgy is eltelik, ha változtatsz a jelenlegi életeden, ha nem. Kérdés az, mit szeretnél benne látni jövő ilyenkorra, hol szeretnél lenni jövőre és mivel szeretnél foglalkozni. Te döntöd el! Ne hagyatkozz a sorsra, meg a szüleidre, a párodra vagy bárki másra, cselekedj! A te életed! Te döntesz felette!

Cselekedni kell

Ha sikereket akarsz elérni, az nem fog menni a fotelben ülve. Ki kell lépned abba az ismeretlen és kényelmetlen térbe, ahol már muszáj vagy cselekedni; már biztos ismered, ez a hely, a komfortzónádon kívül van. Hinned kell magadban, mert más nem fogja elérni helyetted őket. A jó hír az, hogy mivel Te már megálmodtad, ezért meg is tudod valósítani. Mindenkinek más céljai vannak, más az élete is, máshol tart, ezért sose máshoz hasonlítsd magad, ha valami oknál fogva hasonlítani akarod (ebbe mindig beleesünk sajnos). Hasonlítsd a tegnapi, a múlt heti, a múlt havi, a tavalyi énedhez. Az lesz az igazi mérce!

Nagyon fontosnak tartom, hogy képes legyél lelki szemeid előtt látni azt, amit el akarsz érni. Képesnek kell lenned arra is, hogy átérezd mindazt, ami azzal jár, hogy elérted a célodat. A csodák könyvében található egy nagyon fontos mondat, amit azután értettem meg én is, miután Rhonda Byrne – Erő című könyvét elolvastam, így szól: „Csak szeretetre taníts, mert szeretet vagy magad is.”

Az élet egy nagy utazás és nagyon fontos, hogy képes legyél szeretni. Szeretni legfőképp önmagad, a családodat, a szeretteidet, a barátaidat, az ismerőseidet, az embereket, anélkül, hogy ismernéd őket, az állatokat, a növényeket, mindent és mindenkit, még a pénzt is. Ahova szeretetet küldesz, onnan csak szeretet árad majd vissza rád is! Ezzel lehet vitatkozni, csak nem érdemes. Ha nem hiszel benne, majd megtapasztalod ezt vagy az ellenkezőjét. Én szóltam. :))) 

Te mennyire vagy képes motiválni önmagad? Mert ez is nagyon fontos a célodhoz vezető úton. Egy jó motiváció képes téged kiugrasztani az ágyból és sokáig ébren tartani.

Az életminőséged javulását csak akkor fogod tudni elérni, ha cselekszel. Egy kisebb hasonlattal élve, előbb rendet raksz, majd kitakarítasz, végül élvezed munkád gyümölcsét. Az fogja elhozni a jólétet számodra, ha jót adsz és minden tőled telhetőt megteszel.

Tűzz ki olyan nagy célokat, amiket jelenleg irreálisnak tartasz, mert az talán méltó lesz arra, hogy annak elérésére terveket szőj és lépésről-lépésre erőfeszítéseket tegyél, hogy apró sikereken át végig vigyen téged a célodig.

Tervezz – csináld – ellenőrizd/analizáld – cselekedj

Deming (amerikai statisztikus, tanácsadó) szerint ez a négy lépés, a tervezz – csináld – ellenőrizd / analizáld – cselekedj, vagyis a PDCA (angol szóösszetételből ered, azaz plan-do-check-act) ami egy 5.lépéssel, az O-val (angol: observation) vagyis a megfigyeléssel kiegészítve egy olyan ciklikus folyamat, amit folyamatos fejlesztésre használnak. Ha ezt átülteted a saját életedbe, a gyakorlatba és folyamatosan fejlődsz, akkor az életedben olyan változások fognak megvalósulni, ami sikeressé tehet téged és ami által elérheted a céljaidat. 

Kívánok neked ezen az úton sok sikert és ha elakadnál, csak kérdezz bátran!

Még nem csatlakoztál a közösségünkhöz?

Akkor erre a linkre vagy a lenti gombra kattintva megteheted, ahol első kézből kaphatsz információkat a legújabb ingyenes, fizetős és bónusz anyagokról, programokról és más izgalmas lehetőségekről.

Ha hírlevélre szeretnél feliratkozni, akkor kattints ide!

Minden hónapban új tudásanyagot – eBook, online tréning, coaching vagy mentor program – találsz majd a weboldalon és hétről-hétre új tippeket és ötleteket fogok számodra küldeni, amivel fejlesztheted önmagad, motiváltabbá válsz és amivel hozzásegítelek céljaid eléréséhez. 

Kövesd a blogom és szeretettel várlak téged Facebookon is, a Fejlődj MOST Önfejlesztő csoportban!

Szeretettel: Szilvi

@ Fejlődj MOST

Kategóriák

További bejegyzések

Sikeres 2021-et kívánok

Sikeres 2021-et kívánok

Te mit teszel meg azért, hogy a 2021-es év sikeres legyen számodra? ÉN KITŰZTEM A CÉLJAIMAT 2021-RE ÉS EHHEZ:  Megterveztem az egész éves tervemet, ami egy vezérfonal a munkámhoz, vagyis összeírtam mindent, amivel foglalkozni akarok,Meghatároztam a 12 hónap témáját...

Hogyan válj eredményesebbé?

Hogyan válj eredményesebbé?

Ha csak egyetlen dolgot választhatnál, mi lenne az? Könyvajánló Nemrég olvastam el Gary Keller és Jay Papasan, ’Az egyetlen dolog’ című könyvét, ami véleményem szerint „kötelező olvasmány” azon vállalkozók számára, akiknek fontos az önfejlesztés, hiszen a...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük