fbpx
Pozitív gondolkodás Fejlődj MOST
Szilvi - Fejlődj Most

Írta: Szilvi

2021.02.28.

POZITÍV GONDOLKODÁS

A pozitív gondolkodás átsegít a nehéz időszakaidon és inspirációt ad egy semleges napon.

Tegyük fel, képes vagy pozitívan gondolkodni. Még akkor is elképzelhető, hogy rossz kedved lesz, ha mondjuk csalódsz valamiben, viszont pozitív gondolkodással képes leszel nagyon hamar túllépni az adott dolgon, mert úgy veszed, hogy „ennél már csak jobb jöhet”. És igazad is lesz, mert az lesz, amiben hiszel.

Pozitív gondolkodással is túlaggódhatod magad a felmerülő helyzet miatt, viszont tisztában leszel azzal, hogy bármi is történjék, te mindent meg fogsz tenni azért, hogy abból valami jót hozz ki.

Hogyan válj pozitív gondolkodóvá?

Napoleon Hill & W. Clement Stone is írt a Siker titka – PLB című könyvében a pozitív gondolkodásról, ami az első lépés a pozitív lelki beállítottság eléréséhez. Ahhoz, hogy pozitív gondolkodóvá válj, első lépésben kerülnöd kell a panaszkodást, hiszen annak semmi értelme, ahelyett inkább gondolkozz, kérj segítséget, tanácsot vagy ötletelj valakivel és találjátok meg együtt, hogy mi lehet a megoldás a felmerülő problémára.

Egyetlen problémára nem csak egy, de akár száz különböző megoldás is lehet. Ha felmerül egy probléma, vegyél elő papírt és tollat, majd ülj le és írd le az első 20 gondolatodat, ami eszedbe jut. Addig ne állj fel, amíg nem végeztél. Az elején képes leszel nagyon gyorsan sok ötletet leírni, majd a közepe felé lelassulsz egy kicsit vagy egyáltalán nem is jönnek az ötletek, ekkor picit erőltetned kell, viszont bármilyen, akár őrültebbnél őrültebb ötletet leírhatsz, mert az igazán kreatívak ezek után jönnek majd.

Legyél megoldáskereső és ne problémamegoldó! 

GONDOLKODÁSMÓDOD MEGVÁLTOZTATÁSA

„Változtasd meg a gondolkodásod és megváltozik az életed!”

Ezt hallottad már néhányszor, igaz? Hogy gondolkozol azóta, amióta először hallottad ezt? Sikerült megváltoztatni a régi beidegződéseidet vagy továbbra is azokat „használod”?

Minden gondolat befolyásolja a cselekedeteinket, a viselkedésünket, vagyis az egész életünket. 

Nem mindegy, hogy egy felmerülő problémáról hogyan gondolkodsz. Azt a problémát megoldhatatlannak, kétségbeejtőnek, vagy félelmetesnek találod és teljesen kiakadsz, mert azt sem tudod, hogy oldd meg és kitől kérj segítséget, vagy amikor felmerül egy megoldhatatlannak tűnő probléma, akkor visszalépsz egy pillanatra és igyekszel mielőbb, minél több ötlettel előállni, hogy vajon milyen lehetőségeid lehetnek a megoldásra és gondolatban már keresed is azt az embert, aki esetleg tudna neked segíteni?

Legyél te is olyan ember, aki a mondat második fele szerint, optimistán cselekszik és gondolkozz pozitívan, mert máshogy nem érdemes!

Talán ismerős lesz neked is ez az angol mondat: „Think out of the box.”

Vagyis gondolkozz a dobozon, vagyis a kereteiden kívül. Lásd meg a nagyobb képet, így hamarabb jutsz el a megoldásig. Az, aki sokat olvas, vagy sok nyelven beszél és használja is, ilyenkor jól jár, mert rengeteg nézőpontot, embertípust, vallási nézetet és gondolkodásmódot megismert a világon, ezáltal ő egy szélesebb látókörből képes megoldást keresni.

Koncentráld figyelmed a gondolataidra és töröld ki belőlük a negatívakat. Tisztítsd meg a földet a gyomtól, hogy a szép növények ki tudjanak fejlődni benne. Vagyis gyomláld ki a negatív gondolataidat és szórj el pozitívakat, melyek a fejlődésed szolgálják!

Gondolkodj pozitívan, mert az mindenen átsegít majd!

ÖNBECSÜLÉS

Az önbecsülés alapvető emberi szükséglet Nathaniel Branden pszichológus szerint. Ez egy olyan szerteágazó téma, amely több pillérre épül és sok időbe telik megváltoztatni.

Lehet valakinek alacsony az önbecsülése vagy magas fokú, mindkét esetben vannak előnyei és hátrányai. Habár egy egészséges szinten, az ember elegendő mértékű önbecsüléssel rendelkezik, azonban kialakulhatnak túl magas elvárások másokkal szemben, ami olyan, mint amikor valaki átesik a ló másik oldalára.

Érezted már úgy, hogy mondjuk kaptál egy új feladatot a munkahelyeden és elbizonytalanodtál, vajon képes leszel e végrehajtani? Nem voltál elég magabiztos, így nem mertél egyedül belevágni vagy segítséget kérni, mert attól féltél, hogy emiatt majd lenéznek, esetleg negatív kritikával illetnek, igaz?

Az önbecsülés megmutatja, hogy mennyire bízunk a képességeinkben, vagyis saját magunkban. Megmutatja, mennyire hiszünk abban, hogy elég jók vagyunk ahhoz, hogy az adott dologgal megbirkózzunk vagy az adott feladatot sikeresen végrehajtsuk.  

Tudtad, hogy az önbecsülés növelhető? 

Az önbecsülésről is tartottunk egy egész hetes kihívást, melyhez számtalan önismereti kérdést tettem fel a résztvevőknek, amivel hozzásegítettem őket ahhoz, hogy igazán megismerjék önmagukat. Amennyiben téged is érdekel, csatlakozz hozzánk a Facebook csoportba ide kattintva.

Ha az önbecsülésed szintje megfelelő, akkor az azt jelenti, hogy hiszel magadban, hiszel abban, hogy képes vagy megfelelően elvégezni a munkád, elérni a céljaid, mert megvan benned mindaz, amire ahhoz szükséged van. 

Amennyiben viszont lekicsinylően nyilatkozol magadról, hogy ’nem vagy elég jó’, ’én ehhez kevés vagyok’ és hasonlók, akkor alacsony az önbecsülésed és nem fogsz tudni fejlődni, pozitív irányban változni, kivéve akkor, ha ezt felismerve, hajlandó vagy arra, hogy megtedd a szükséges lépéseket.

Amikor stresszes vagy, nem vagy képes felismerni az akadályozó hiedelmeidet, így azok szintén gátolnak a továbblépésben. Mennyire fontos számodra a stressz csökkentése? Nemrég készítettem egy stresszcsökkentés témájú, önsegítő eBookot, amit az email címedért cserébe, feliratkozással egyidejűleg, akár azonnal le is tölthetsz.

 Ne aggódj, nem küldök túl gyakran hírlevelet, viszont amiket küldök, azokban önfejlesztéssel, önbecsüléssel és életmód változtatással kapcsolatos, értékes és azonnal hasznosítható tartalmat adok. Ide kattintva iratkozz fel!

Arról, hogy milyen szinten áll a te önbecsülésed, számtalan kérdést tettem fel, érdekességeket és hasznos tartalmat osztottam meg a kihívás csoportunkban, ahol megtudhatod, hogy alacsony vagy magas szinten áll az önbecsülésed, illetve az labilis vagy stabil.

Hogy miért fontos tudni? Szerinted miért fontos ismerned önmagad? Miért fontos tudatosítanod azt, hogy ki vagy, milyen értékeket, erősségeket és gyengeséget hozol a gyerekkorodból? Tisztán kell látnod önmagad ahhoz, hogy ne értékeld le és túl se!

Továbbá, amikor el akarsz érni egy célt, akkor tudnod kell, azt hogyan érheted el, valóban a számodra megfelelő célt tűzted e ki magad elé, mennyire kell kitartónak lenned az eléréséhez és miken kell dolgoznod magadon, hogy sikerüljön a megvalósítás. 

ÖNSZERETET

Az önszeretet szintén gyerekkorból indul, a családunktól kapott „érzelmi táplálékból”. 

Ehhez a témához kapcsolódik a megfelelés és az elfogadás is. Ha igazán szeretjük magunkat, akkor nem csak elfogadjuk, hanem elégedettek és békében is vagyunk magunkkal, jóindulattal tekintünk önmagunkra és nem fogjuk azt a belső késztetést érezni, hogy meg kell feleljünk másoknak ahhoz, hogy szeressenek minket. Az önismerethez fontos az is, hogy szeresd a benned lévő gyermeket, bánj magaddal kedvesen, szeretettel és odafigyeléssel!

Ha úgy érzed, hogy nem szereted önmagad, akkor sem kell aggódnod, hiszen ez is tanulható, fejleszthető.

Hogyan? Egyszerű! Először is, hagyd abba az önminősítéseket, a címkézést, azt, hogy elégedetlen vagy a testeddel vagy a képességeiddel. Másodszor pedig változtass, mozogj, sportolj, élj egészségesen, tanulj, fejleszd magad és máris jobban fogod érezni magad a bőrödben! Így fogsz eljutni oda, hogy elfogadod, jobban értékeld magad és a kapcsolataidat és hogy arra figyelj, azokkal foglalkozz, amik igazán fontosak számodra. 

A témához kapcsolódik még szüleink megértése, elfogadása, hogy máshogy tekintsünk rájuk, megbocsássunk nekik és főleg önmagunknak! A csoportban az önszeretet témájához is tartoznak kérdések, amik segítségével ebben a témában is tisztább képet kaphatsz magadról, illetve egy nagyon hatásos és szívet melengető reklámot is javaslok, amit nézz meg ezzel kapcsolatban.

ÖNBIZALOM

Az önbizalom megmutatja, mennyire bízunk magunkban, képességeinkben, döntéseinkben. 

Úgy is mondhatjuk, hogy az önbizalom az eredményes cselekvésbe vetett hitünk, amikor szándékunkban áll valamilyen tettet végrehajtani. Hinnünk kell magunkban ahhoz, hogy sikerüljön. És itt jön a képbe a hit; miben hiszünk és mit hiszünk magunkról. Az önbizalom hetén megtudhatod azt is, hogy mit tehetsz a sikerért, önbizalmad növeléséért?

Megtudhatod azt is, hogy az önbizalom a siker alapja. Nincs egyik a másik nélkül. Nincs siker önmagunkba vetett hit nélkül. Léteznek technikák, amik segítenek számodra abban, hogy te is elérd a sikert, erre is kitértünk a kihívás során.

Önelfogadás

Az önbizalomhoz fontos az önelfogadás. A testi adottságainkon és a múltunkon nem tudunk változtatni. Ha mások megítélnek ezek miatt és lelkiismeret furdalásunk van, emiatt befordulunk önmagunkba és introvertálttá válunk, akkor az azt jelenti, hogy átadtuk a kontrollt másoknak, hogy ők ítéljenek meg minket és igazat is adunk nekik. 

Pedig ez nincs így. Mi magunk ruházzuk fel mások véleményét jelentőséggel, amit mielőbb el kell engedni. Vissza kell venni a kontrollt, változtatni azon, amin tudunk és akarunk annak érdekében, hogy saját magunknak megfeleljünk. Ezután fogadjuk el saját magunkat olyannak, amilyenek vagyunk és építsünk az erősségeinkre, a jelenre fókuszálva. Ettől majd önbizalmunk lesz és egyre több és nagyobb sikert fogunk elérni.

Erősségek, gyengeségek

Légy tisztában a gyengeségeiddel és az erősségeiddel, de ne a gyengeségeidet erősítsd, hanem az erősségeidre fókuszálj és fejleszd azokat tovább. Ha felmerül egy problémád, akkor először tedd fel magadnak azt a kérdést, hogy mi a legrosszabb, ami történhet az adott szituációban, majd fogadd el. Ez felszabadít….

Az önbizalmunk hamar csorbát tud szenvedni, ha kritikát kapunk. Ilyenkor több dolgot is tehetünk. Mielőtt rosszul esik a kritika, amit kapsz, először vedd fontolóra azt, kitől kapod. Nem feltétlenül a kritika a lényeg, hiszen az fakadhat irigységből, rosszindulatból, meg nem értésből vagy akár saját elvárásból is, különösen akkor, ha az ledegradáló. Tehát mérlegeld, hogy az, akitől kapod a kritikát, az szeret téged, kedvel, barát vagy ismerős, vagy akinek a véleményére adsz, az csupán egy harsona, egy olyan ember, aki fel akarja hívni magára a figyelmet, vagy csak meg akar bántani másokat, mert nagyon nem mindegy.  

Javaslok más technikát is és írok arról is, hogy merj hibázni, ha lehet, minél többet, hiszen közben rengeteget tanulhatunk magunkról és fejleszthetjük készségeinket, képességeinket is. 

Szívből javaslom neked, hogy csatlakozz a kihíváshoz a Facebook csoportunkba, ahol hétről-hétre mindig újabb témában készítek hasznos tartalmakat és segítek számodra is elérni a céljaidat az önfejlesztésen és önmagad megismerésén keresztül, különböző eszközök és módszerek segítségével.

Még nem csatlakoztál a közösségünkhöz?

Akkor tedd meg most, csatlakozz a Fejlődj MOST Önfejlesztő csoporthoz, ahol első kézből kaphatsz újabb és újabb tippeket önfejlesztés témában, illetve értesülhetsz a legújabb információkról és programokról.

Ha hírlevélre szeretnél feliratkozni, akkor pedig kattints ide és tudd meg Te először, milyen ingyenes anyagokat szerezhetsz meg, amik segítik fejlődésedet, hiszen időről-időre új tippeket és ötleteket fogok számodra küldeni, amivel fejlesztheted önmagad, motiváltabbá válsz és amivel hozzásegítelek céljaid eléréséhez, ezen felül új tudásanyagokat – eBook, online tréning, coaching vagy mentor program – is megtalálhatsz a weboldalon

Szeretettel: Szilvi

@ Fejlődj MOST

Kategóriák

További bejegyzések

A hála és az öröm

A hála és az öröm

Mennyi minden történik ma, igaz? Luca napja van, ami idén egybeesik Advent 3. vasárnapjával, ez pedig az öröm vasárnapja.  Az öröm Az öröm egy csodás érzés. Örülni szívből, önfeledten, annak, ami van, nem csupán jó érzés, hanem áldott dolog is. Amikor örülsz, nem...

Ne  hasonlítsd magad másokhoz!

Ne hasonlítsd magad másokhoz!

Elég! „Amint abbahagyod a másokkal való összehasonlítgatást, felfedezed a saját személyiségedet, és becsülni kezded a téged alkotó és egyéniséggé tevő különleges tulajdonságokat - azaz megtalálod az önbizalmad.”Lauren Urasek Ez az egyik legnagyobb vétség, amit a...

Megteremted vagy megvalósítod?

Megteremted vagy megvalósítod?

Pozitív gondolkodás  Volt egy időszak, amikor a csapból is az folyt, hogy gondolkozz pozitívan - de ez csak az egyik, ami ahhoz szükséges, hogy megteremted vagy megvalósítod a céljaidat. Nos, ez mind szép és jó, önmagában mégsem elég ahhoz, hogy boldog legyél vagy...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük