fbpx
Motiváció_Fejlődjmost
Szilvi - Fejlődj Most

Írta: Szilvi

2021.05.07.

MOTIVÁCIÓ

Mindannyian boldogok, elégedettek és sikeresek szeretnénk lenni. Ehhez viszont több dolognak is teljesülnie kell, többek közt annak, hogy legyen egy célod, amiért dolgozol, vágyj arra, hogy elérd és cselekedj is, mert anélkül nem válik valóra semmi. 

De mi az, ami hajt minket előre abban, hogy elérjük a céljainkat? A motiváció. 

Téged mi motivál?

Tudtad, hogy csak mi tudjuk magunkat motiválni? Erre lehet, hogy rögtön rávágod, hogy nem igaz, mert például a főnököd képes motiválni téged azzal, hogy jutalmat ad vagy magasabb fizetést. Persze, igazad van, mert átmenetileg képes más is motiválni minket. Viszont 3 nap, 3 hét vagy 3 hónap után ez a fajta motiváció szertefoszlik és újra csak saját magad leszel képes motiválni. 

Különböző dolgok motiválnak minket életünk egyes periódusaiban. Engem például a 20-as éveimben az motivált, hogy egyre több pénzt keressek a munkámmal, hogy be tudjak fizetni egy lakásra. A 30-as éveimben az motivált, hogy minél többet beletegyek a párkapcsolatomba, hogy majd együtt felépítsünk valamit. Most, hogy a negyedik x-be léptem, már az motivál, hogy a tudásommal másokat is hozzásegítsek ahhoz, hogy elérjék a céljaikat és sikeressé váljanak.

Létezik külső és belső motiváció is

A motiváció valójában energia, ami üzemanyagként szolgál ahhoz, hogy megtegyük azokat a dolgokat, amiket szeretnénk. Ha nincs kedved megtenni, amit meg kell, akkor valamelyik nincs meg benned, vagy csak kismértékben van: ez lehet a vágy, a szándék, a tudás vagy a készség.

A motiváció nem csak egyénileg, de a munkahelyen, a munkatársak számára is rendkívül fontos, mivel hatással van a teljesítményre, produktivitásra, jutalmazásra, karrierépítésre és még sok minden másra is. 

Motiválhatod saját magad vagy motiválhatnak mások is (rövid ideig, átmenetileg), például a főnököd a cégnél vagy a szüleid, akik szeretnének valamit, hogy megtegyél nekik, cserébe felkínálnak valamit, amit szeretnél elérni, de az igazán erős motiváció egy saját magunk által alkotott belső tűzből fakad.

Érzelmek csatolása a motivációhoz 

Attól igazán jó egy motiváció, ha a különböző érzések kapcsolódnak hozzá. Minél erősebb, annál jobb. Minél erősebben ég benned a vágy valami iránt, annál motiváltabb leszel. Hiszen az, aki motivált, annak van célja, ezen felül pozitív szemlélettel rendelkezik és ez ragadós, vagyis másokat is motiválttá tehetsz vagy bevonhatod a célod elérésébe.

Hogyan találd meg a motivációd?

Mi az, ami beindít, ami cselekvésre késztet? Az egyik az, ha a célod valamilyen hatalmas eredménnyel kecsegtet, például a pénzmegtakarítással egyidejűleg az a motivációd, hogy amint eléred a kívánt pénzmennyiséget, meg tudod venni az első lakásodat. A másik az, ha valamilyen hatalmas problémát kell megoldanod, hogy elháríts egy lehetséges vagy kialakulóban lévő vészhelyzetet, például kigyógyulj egy súlyos betegségből. Mindkét esetben van motivációd, ami a célod felé hajt téged. Az lesz a megfelelő motiváció, amelyik erősebben hajt és rávesz téged az azonnali és folyamatos cselekvésre.

A motivációval kapcsolatban eszedbe juthat az, hogy valamibe beleteszel energiát, valami ösztönöz arra, hogy elérd, amit kitűztél magad elé, van benned valami belső késztetés és meg akarod csinálni, el akarod érni az általad megálmodott dolgot, igaz?

De ha nincs motivációd, vagy úgy érzed, nem tudod, mi az, ami motiválni tud vagy nincs célod, akkor bizony nehéz dolgod és szenvedéssel teli utad lesz. Viszont, ha motivációt keresel, akkor tedd fel magadnak az első és legegyértelműbb kérdést; „MIÉRT akarom elérni, amit kitűztem magam elé? És azt miért akarom? És az miért lenne nekem jó? És azt miért akarom elérni? MIÉRT? MIÉRT? MIÉRT?”

Legalább 5, de inkább 7 szintig menj le a miért kérdéseiddel és ha eddig még nem sikerült, akkor talán majd most képes leszel megtalálni az igazi motivációdat. Az is előfordulhat, hogy a valódi motivációd nem is az, amit először gondoltál. Mondjuk segíteni akarsz másoknak elérni az ő céljukat. De mi a valódi motivációd? Mi hajt előre? Ez lehet valószínűleg egy saját tapasztalat, egy fájdalmas, vagy épp ellenkezőleg, egy örömteli élmény a múltból. 

Találd meg, mi a te miérted, mi a te motivációd!

Hogyan maradj motivált?

A motivációs idézetek nem fognak motiválni, talán csak elgondolkodtatni. Hosszú távon nehéz lehet motiváltnak maradni, de nem lehetetlen. Adok néhány tippet, hogyan maradj motivált.

  1. Ha készítesz egy tervet céljaid elérésére és az alapján cselekszel, akkor nagy valószínűséggel el is fogod érni. Nem baj, ha eltérsz az eredeti tervedtől, módosíthatod is, de a célról a szemed le ne vedd! A terv változhat, a célod sosem!
  • Ha menet közben vannak kisebb eredményeid, jutalmazd meg magad, így extra energiát kapsz a folytatáshoz, vagyis nem fog csökkenni a motiváltságod.
  • Vonj be mást is a céljaid eléréséhez vezető utadhoz, így a motiváltságod még erősödni is fog, hiszen ekkor már nem csak magadnak, hanem másoknak is meg akarod mutatni azt, hogy igenis eléred a célod és sosem adod fel!
  • Olvass hasznos, erőt adó gondolatokat a célodhoz vezető lépésekről, keress minél hatékonyabb módszereket, eszközöket, technikákat, hogyan lehetnél produktívabb és gyorsíthatnád fel az odavezető utat, akár időben, akár távolságban.
  • Keress további motivációt a célodhoz, okokat, amik tovább erősítik benned a vágyat célod elérésére!

Próbáld ki ezeket és légy kreatív! Légy egyre motiváltabb és kerülj minden nap egy lépéssel közelebb célod eléréséhez! Légy kitartó!

Honnan szerezz inspirációt?

Az inspiráció jelentése egy ihlet, sugallat, belső ösztönzés.

Kereshetünk inspirációt akkor, ha épp nem találjuk azt, ami feldobná a kedvünket, ha szeretnénk alkotni valamit és nem jön magától az ihlet, de találhatunk is inspirációt például híres emberek nyilvános beszédeiből. Biztosan ismersz te is ilyeneket: Steve Jobs, Barack Obama, Meryl Streep és mások inspiráló és felemelő beszédei egyetemeken, gálákon, konferenciákon vagy akár egy ország előtt.

Az inspiráció előhoz belőlünk valamit, amitől hegyeket tudunk megmozgatni. 

Inspirálódhatunk képek, zene, előadások vagy mások alkotásai által is. Mindegy mi az, de amikor találunk valami olyat, ami inspirál minket, akkor úgy érezzük, a felhők fölött járunk és hirtelen rengeteg energiánk lesz. Ki ne szeretne ebbe az állapotba kerülni? 

Vannak, akik rendszeresen keresnek például videókat a videómegosztó portálokon, képeket a képmegosztó portálokon és zenéket az arra alkalmas helyeken. Mindegy hol találunk inspirációt, csak keressünk, mert bár közvetve, fontos építőköve az alkotásunknak, a munkánknak.

Inspirálódj bátran és minél gyakrabban!

Összefoglalva

  • Téged mi motivál?
  • Volt olyan, aki már motivált téged és te motiváltál már másokat valaha?
  • Találd meg, mi a te miérted, mi a te motivációd!
  • 5 tipp, hogyan maradj motivált
  • Inspirálódj minél gyakrabban!
Még nem csatlakoztál a közösségünkhöz?

Akkor tedd meg most, csatlakozz a Fejlődj MOST Önfejlesztő csoporthoz, ahol első kézből kaphatsz újabb és újabb tippeket önfejlesztés témában, illetve értesülhetsz a legújabb információkról és programokról.

Ha hírlevélre szeretnél feliratkozni, akkor pedig kattints ide és tudd meg Te először, milyen ingyenes anyagokat szerezhetsz meg, amik segítik fejlődésedet, hiszen időről-időre új tippeket és ötleteket fogok számodra küldeni, amivel fejlesztheted önmagad, motiváltabbá válsz és amivel hozzásegítelek céljaid eléréséhez, ezen felül új tudásanyagokat – eBook, online tréning, coaching vagy mentor program – is megtalálhatsz a weboldalon

Szeretettel: Szilvi

@ Fejlődj MOST

Kategóriák

További bejegyzések

Nincs találat

A keresett oldal nem található. Próbálja meg finomítani a keresést vagy használja a fenti navigációt, hogy megtalálja a bejegyzést.

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük