fbpx
Ne hasonlítsd_Fejlődj MOST
Szilvi - Fejlődj Most

Írta: Szilvi

2020.12.08.

Elég!

„Amint abbahagyod a másokkal való összehasonlítgatást, felfedezed a saját személyiségedet, és becsülni kezded a téged alkotó és egyéniséggé tevő különleges tulajdonságokat – azaz megtalálod az önbizalmad.”

Lauren Urasek

Ez az egyik legnagyobb vétség, amit a mindennapokban magunk ellen teszünk. Másokhoz hasonlítjuk önmagunkat. És miért? Mert épp azt látjuk, hogy a másik ember jobban érzi magát, jobban néz ki, jobb autóban ül, jobban öltözködik és még sorolhatnám. De azokat a kérdéseket már nem tesszük fel, hogy vajon mit tett meg azért vagy vajon az, amit épp látunk, csupán átmeneti vagy általános?

Egyedi és különleges vagy!

Minden ember egyedi. Egyedileg néz ki (kivéve persze az egypetéjű ikreket), egyedi személyiséggel, gondolkodásmóddal, világnézettel rendelkezik és csupán csak hasonló lehet hozzánk, de sosem teljesen ugyanolyan. Ezt mind tudjuk, igaz? De akkor miért hasonlítgatunk mégis? Azért, mert a hasonlítgatás sokszor könnyebb, mint azért tenni, hogy én is olyan legyek, mint akihez hasonlítom magam?

Nem ez a jó kérdés. A jó kérdés az, hogy miért nem inkább saját magunkat nézzük, az erősségeinket, az elért eredményeinket, azokat a szép élményeket, emlékeket és tapasztatokat, amikkel rendelkezünk eddigi életünk során?

Lehetséges a lehetetlen?

Ha abból indulunk ki, hogy mindannyian többet és mindig jobbat akarunk elérni, megszerezni vagy birtokolni, akkor látnunk kell azokat a dolgokat is, amiket mások már elértek előttünk. Fordítsd ezt le magadnak úgy, hogy ha a másik már elérte, az azt jelenti, hogy lehetséges, vagyis te is elérheted ugyanazt vagy hasonlót, ha teszel érte és fejlődsz. A világon tényleg semmi sem lehetetlen, vagyis MINDEN LEHETSÉGES.

Nem hiszed? Nem hiszed, mert neked épp rossz? Rossz passzban vagy, épp szakítottál, most veszítetted el a munkahelyed vagy valakit, aki fontos volt számodra? Az életben annyi minden történik és mindennek oka van. Sok kérdést felesleges feltenni, például azt, hogy „miért hagyott itt engem vagy miért pont én, esetleg miért nem én, miért, miért, miért”? Ilyen esetekben egyrészt érdemes magunkba mélyedni és megkeresni a válaszainkat. Mert minden bennünk van. Ne a külvilágtól várd a választ a kérdéseidre!

Önbizalom, önbecsülés

Másrészt a hasonlítgatással csupán a kedvedet és az önbecsülésed rontod le. Nincs rá szükséged, hiszen így is van elég dolog, amin dolgoznod kell magadban, magadon, hogy elérd a céljaidat, megszerezd a vágyott dolgokat, amikért már oly régen sóvárogsz. A magadba nézés után pontosan itt kell elkezdeni a változást: a sóvárgásnál. Ne sóvárogj! Inkább fordíts rajta egyet és miután pontosan meghatároztad, mit akarsz, határozd meg azt is, milyen emberré akarsz válni általa. Képzeld el, milyen leszel akkor, amikor már birtoklod azt a valamit. A vizualizáció nagyon sokat segít ebben. Erősítsd magad érzelmileg, légy tisztában a képességeiddel, fejleszd azt, amiben jó vagy és a hasonlítgatások helyett tedd tele a fejed pozitív megerősítésekkel, kezd el átalakítani a hitrendszered onnan, hogy „te nem érdemled meg”, odáig, hogy „számomra minden lehetséges, mert a világban mindenből van bőségesen mindenkinek”. Még nem hiszel ebben? Nem baj, tégy úgy, mintha hinnél, aztán egy idő után megjelennek majd bizonyítékok is az életedben, hogy tényleg így van. Majd akkor elhiszed. Az angol ezt úgy mondja: „Fake it, until you make it.” Vagyis tegyél úgy, csináld úgy, légy olyan mintha, amíg valóban olyanná nem válsz. Számtalan technikát be lehet vetni annak érdekében, hogy sikerüljön olyanná változnod, amilyenné szeretnél. Segít ez a technika, a vizualizáció, az önfejlesztés, a meditáció, a szeretteid, a barátaid és még a professzionális segítők is.

Felelősség

A rég eltemetett fájdalmak, tapasztalások képesek arra, hogy lelkileg mélyen és szomorúságban tartsanak, ami egy lefelé menő spirál. Viszont professzionális segítséggel – legyen az egy coach, mentor vagy más terapeuta – képes leszel kihozni magadból a legjobbat, amikor már eszedbe sem jut majd máshoz hasonlítani magad, mert elégedett leszel azzal, aki vagy és azzal, ahol vagy. Merj felelősséget vállalni a saját életedért, a saját helyzetedért, mindenért, amit eddig tettél és ne másokat hibáztass, ne másokra mutogass, hogy az anyám, az apám, a főnököm vagy a kormány miatt kerültem oda, ahol vagyok. Ha már felnőtt vagy, akkor az életedért senki más nem felelős, kizárólag Te. Nem igaz? Vagy akkor is hárítanád a felelősséget, amikor jól megy? Biztosan nem. Mert olyankor nincs kit hibáztatni, olyankor általában ott van az egonk, a büszkeségünk, az öndicséretünk és veregetjük a saját vállunkat, hogy „ezt én értem el”. Valóban? Akkor mondd ezt akkor is, amikor valami balul sikerül, hiszen akkor is Te voltál ott. Ez a felelősségvállalás, a felnőtté válás egyik legfontosabb lépcsőfoka.

Bátorság

Bátorságot jelent az, amikor valaki képes elfogadni azt, hogy mindenért ő a felelős és elkezd aszerint is cselekedni. Ugyanakkor észre is fogja venni azt, hogy eddig hol hibázott, mit csinálhatott volna máshogy, felismeri minek mi volt az oka és miért az lett a következménye, ami, azután elkezd a jó irányba változni, szépen, apró kis lépésekben. Idővel pedig elkezdenek jönni a pozitív visszacsatolások is, a jó érzések, a pozitív változások az életében. Ahogy a mesében is van: „a jó mindig elnyeri méltó jutalmát”. Én legalábbis ezt vallom. 

Tedd meg!

Tegyél azért, hogy te is elnyerd! Lásd meg, mennyi lehetőség van az életben és ez mindenki számára elérhető. Az életben annyi szépség van és annyi jó ember, akik készek segíteni neked abban, hogy neked is sikerüljön elérni a céljaidat, valóra váltani az álmaidat, mindent, amire már oly régóta vágysz. Tedd meg az első lépést és légy büszke magadra! Ez majd motiválni fog a következő lépés megtételében.

Kívánom, hogy neked is sikerüljön!


Még nem csatlakoztál a közösségünkhöz?

Akkor erre a linkre vagy a lenti gombra kattintva megteheted, ahol első kézből kaphatsz információkat a legújabb ingyenes, fizetős és bónusz anyagokról, programokról és más izgalmas lehetőségekről.

Ha hírlevélre szeretnél feliratkozni, akkor kattints ide!

Minden hónapban új tudásanyagot – eBook, online tréning, coaching vagy mentor program – találsz majd a weboldalon és hétről-hétre új tippeket és ötleteket fogok számodra küldeni, amivel fejlesztheted önmagad, motiváltabbá válsz és amivel hozzásegítelek céljaid eléréséhez. 

Kövesd a blogom és szeretettel várlak téged Facebookon is, a Fejlődj MOST Önfejlesztő csoportban!

Szeretettel: Szilvi

@ Fejlődj MOST

Kategóriák

További bejegyzések

Pozitív gondolkodás és az önbecsülés

Pozitív gondolkodás és az önbecsülés

POZITÍV GONDOLKODÁS A pozitív gondolkodás átsegít a nehéz időszakaidon és inspirációt ad egy semleges napon. Tegyük fel, képes vagy pozitívan gondolkodni. Még akkor is elképzelhető, hogy rossz kedved lesz, ha mondjuk csalódsz valamiben, viszont pozitív gondolkodással...

A hála és az öröm

A hála és az öröm

Mennyi minden történik ma, igaz? Luca napja van, ami idén egybeesik Advent 3. vasárnapjával, ez pedig az öröm vasárnapja.  Az öröm Az öröm egy csodás érzés. Örülni szívből, önfeledten, annak, ami van, nem csupán jó érzés, hanem áldott dolog is. Amikor örülsz, nem...

Megteremted vagy megvalósítod?

Megteremted vagy megvalósítod?

Pozitív gondolkodás  Volt egy időszak, amikor a csapból is az folyt, hogy gondolkozz pozitívan - de ez csak az egyik, ami ahhoz szükséges, hogy megteremted vagy megvalósítod a céljaidat. Nos, ez mind szép és jó, önmagában mégsem elég ahhoz, hogy boldog legyél vagy...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük