fbpx
Önfegyelem-FM
Szilvi - Fejlődj Most

Írta: Szilvi

2021.03.31.

TE MENNYIRE VAGY FEGYELMEZETT?

Ahhoz, hogy elérjük a céljainkat, sok mindennek kell teljesülnie. És ahhoz, hogy az a sok minden teljesüljön, kell egy „főnök”. Az lesz az önfegyelem. Ha nem tartasz ki a terved mellett, vagy folyton engedékeny vagy önmagaddal szemben, esetleg túl lágy vagy gyenge vagy, akkor az a rossz hírem, hogy sosem fogod elérni a céljaidat, sosem fogsz túllépni a saját gátjaidon és bele fogsz ragadni a középszerűségbe.

Az élet a nagy tanító, ahol mi vagyunk a diákok és meg kell tanulnunk a leckéinket, különben hamar elbukunk. Ugyanis a sikerhez három dolog biztosan kell: elhatározás, kitartás és önfegyelem.

Ha nincs kedved, akkor is meg kell csinálni, ha unod az adott feladatot, akkor is a végig kell csinálnod, különben nem kapod meg az érte járó jutalmat, bármi legyen is az.

Az önfegyelemhez szükséges, hogy legyen motivációd, legyen meg az a hajtóerő, amitől végig csinálsz valamit, igaz? 

Tudjátok, mi a furcsa? Az, hogy 90%-ban nők használják az ’önfegyelem’ szót. Pedig mindenki számára fontos, ha el akarja érni a céljait.

A jó hír az, hogy ha nem is vagy eléggé fegyelmezett, sok gyakorlással, te is elsajátíthatod ezt a képességet! Csupán akarni kell és cselekedni.

MENNYIRE VAGY KÉPES KÉSLELTETNI A VÁGYAD?

Volt egy kutatás még 1960-ban a gumicukrokkal és gyerekekkel Walter Mischel vezetésével, aminek a következő lett az eredménye: 

„Azok, akik már gyermekként képesek voltak a vágyteljesítés késleltetésére, serdülőként a szociális kapcsolataikban ügyesebbek voltak, jobban kitartottak a céljaik mellett, felvállalták a kihívásokat, és megbízhatóbbak voltak”.

Ha tudod, hogy mennyi akaraterővel rendelkezel és tudod, mikor szoktál elbukni, például délutánonként bűnözöl az édességekkel, akkor legközelebb már megelőzheted, hogy ne ess bele ugyanabba a hibába. 

LEGYÉL TUDATOS!

Határozd el, hogy ezúttal máshogy teszel! Elemezd ki, hogy miért és hol hibáztál, majd az első lépés mindig a tudatosság legyen! Azután készíts tervet annak megelőzésére, hogy következő alkalommal máshogy legyen. Minden csak döntés kérdése. Dönts úgy, hogy fegyelmezett maradsz és nem eszel másnap csokit, hanem eszel mondjuk egy banánt, mielőtt megéhezel. 

ÖNFEGYELEM vs. BIZALOM

Az önfegyelem szempontjából fontos a bizalom, hiszen előfordul az, amikor valaki kér tőlünk valamit és cserébe ígér is valamit, ami nekünk jó. Ilyenkor mi hiszünk neki, adunk a szavára, ezért úgy teszünk, ahogy azt a másik kéri, például: anya megígéri, hogy időben hazaér és elkészíti a vacsorát, így addig a gyerekek nem esznek mást. Viszont, ha nem ér haza anya időben, és a gyerekek esznek valamit, akkor a legközelebbi hasonló esetnél a gyerekek már nem biztos, hogy elfogják hinni az anyának, amit ígért, így a fegyelmezettségük, hogy ne egyenek mást, mert anya készít vacsorát, legközelebb már nem válik be.

Ez sajnos negatív kondicionálás, ami nem volt cél.

Nagyon oda kell figyelnünk arra, hogy amikor ígérünk valamit, azt be is tartsuk. De még annál is jobb az, amikor nem ígérünk semmit és mégis megtesszük azt, amiről szó volt. A meglepetés mindig jobb, mint egy elvárt dolog, aminek ráadásul előre örül a másik, holott még meg sem kapta. 

Tudjuk jól; a szó elszáll, az írás megmarad. 

LÉGY FEGYELMEZETT, IRÁNYÍTSD ÖNMAGAD

Ha erős önfegyelemmel rendelkezel, képes vagy uralkodni önmagadon, akkor másokat is képes leszel irányítani, ami különösen hasznos képesség akkor, amikor mondjuk főnök vagy vállalkozó vagy és vannak beosztottjaid, vagy munkát kell kiszervezni.

Ha hiányzik az önfegyelmed, akkor nem tudsz úrrá lenni önmagadon, a negatív tulajdonságaidon. A körülményeidet önfegyelem nélkül nem leszel képes megváltoztatni, nem fogsz tudni úgy dönteni egy adott helyzetben, hogy most márpedig ebből elég és változtatni akarok. Meghúzva még akármilyen sokáig képes leszel ücsörögni a langyos mocsárban, amibe belekerültél. 

Önuralmat nagyon nehéz gyakorolni, de nem lehetetlen. Ha meg tudod szelidíteni az egód, akkor többé nem fog uralkodni rajtad, nem fogod többé utálni magad azért, hogy nem vagy képes máshogy dönteni, mert készen állsz majd arra, hogy továbblépj. 

Ha uralni tudod önmagad, fegyelmezetté válsz és ezáltal mindent elérhetsz, amire csak vágysz! Alakíts ki önuralmat magadban, légy fegyelmezett és vegyél fel olyan szokásokat, amik támogatnak az utadon!

HOGYAN GYAKOROLJ ÖNFEGYELMET? 

Minden új képesség elsajátításához szükség van sok-sok gyakorlásra, tanulásra és tapasztalásra. Utóbbi nélkül csupán azt hiszed, hogy tudod, de valójában csak hallottál róla, tanultad az adott dolgot. Egy új képesség elsajátításához tapasztalatra van szükséged, hogy biztosan tudd, neked megvan az adott képességed.

Önfegyelem gyakorlásához nagyon tudatosnak kell lenned. Tudnod kell, mik a gyengeségeid, az erősségeid és min szükséges változtatnod ahhoz, hogy fejlődj.

Szükséges, hogy olyan erős legyen a vágyad a változásra, ami minden nap arra fog késztetni téged, hogy gyakorold az adott dolgot. Segíthet még a jutalmazás is. Az adott feladat elvégzése után jutalmazd meg magad valamivel, amit nagyon szeretsz, ami nem hétköznapi számodra, így – jó esetben – mindent meg fogsz tenni azért, hogy sikerüljön valóban elsajátítani, amit tanulni szeretnél és megtapasztald, milyen is az. 

Sokszor azért nem vagyunk elég fegyelmezettek, mert nagy a kísértés és képtelenek vagyunk ellenállni neki, ezért ideje korán feladjuk a küzdelmet. 

Ilyen például az, ha fogyókúrázol, de a családod többi tagja nem és előtted eszik a pizzát, a sütiket és mindenféle más finomságot. Aláírom, ilyenkor brutál nehéz, de itt is az első lépés az, hogy TUDATOSÍTSD, hogy mi az adott célod, mit akarsz elérni, másrészt a csábító dolgok többnyire egészségtelenek és/vagy nem is szolgálják a fejlődésedet. Ha számodra fontosabb az egészséged, a célod, a vágyad elérése, akkor képes leszel fegyelmezetten végigcsinálni a fogyókúrát, sőt, még arra is képes leszel, hogy életmódváltásba kezdj mellette. Ne „csalókaja” legyen a 7.napi jutalmad, mert egész héten fegyelmezetten ellen tudtál állni minden kísértésnek, hanem mondjuk vegyél magadnak egy szép ruhát, cipőt vagy bármit, ami más módon járul hozzá az öndicséretedhez (itt a dícséret nem negatív, hanem a bátorítást és támogatást szolgálja). 

Tereld el a figyelmed!

Ha nagyon nehezen megy az önfegyelem gyakorlása, akkor kipróbálhatod azt is, hogy eltereled a figyelmed a csábító dologról például azzal, hogy átmész a másik szobába vagy lefoglalod magad valamivel, amit szeretsz csinálni. Légy kreatív és próbálj ki mindent, hogy fegyelmezett maradj! Bár, ha annyira erős a vágyad az adott dolog iránt, akkor erre a technikára biztos nem lesz szükséged.

Szokások

Mindenkinek vannak jó és rossz szokásai – a jó szokások azok, amik támogatják és elősegítik a fejlődésünket, a rosszak pedig azok, amik ellehetetlenítik, gátolják azt. Vizsgáld meg a szokásaidat és alakítsd ki őket úgy, hogy azok maximálisan támogassanak téged!

ÖSSZEFOGLALÁS

  • Kezdd el gyakorolni az önfegyelmet és cselekedj!
  • Legyél tudatos! Tudatosítással jobban megismered magad és rájössz, hol javíthatsz magadon és az életeden.
  • Ha ígérsz valamit, tartsd is be, mert az önfegyelemhez fontos a bizalom.
  • Gyakorold az önuralmat és a fegyelmezettséget! A jutalmazás mindig építő legyen; például a diéta alatt csalókaja helyett vegyél magadnak egy ruhát.
  • Az önfegyelem gyakorlásához szükséges, hogy legyen egy nagyon erős vágyad, ami hajt téged és amiért minden nap izgatottan kelsz fel, hogy megtedd a következő lépést.
Még nem csatlakoztál a közösségünkhöz?

Akkor tedd meg most, csatlakozz a Fejlődj MOST Önfejlesztő csoporthoz, ahol első kézből kaphatsz újabb és újabb tippeket önfejlesztés témában, illetve értesülhetsz a legújabb információkról és programokról.

Ha hírlevélre szeretnél feliratkozni, akkor pedig kattints ide és tudd meg Te először, milyen ingyenes anyagokat szerezhetsz meg, amik segítik fejlődésedet, hiszen időről-időre új tippeket és ötleteket fogok számodra küldeni, amivel fejlesztheted önmagad, motiváltabbá válsz és amivel hozzásegítelek céljaid eléréséhez, ezen felül új tudásanyagokat – eBook, online tréning, coaching vagy mentor program – is megtalálhatsz a weboldalon

Szeretettel: Szilvi

@ Fejlődj MOST

Kategóriák

További bejegyzések

Nincs találat

A keresett oldal nem található. Próbálja meg finomítani a keresést vagy használja a fenti navigációt, hogy megtalálja a bejegyzést.

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük