fbpx
Hogyan válj eredményesebbé? FejlődjMOST
Szilvi - Fejlődj Most

Írta: Szilvi

2020.10.12.

Ha csak egyetlen dolgot választhatnál, mi lenne az?

Könyvajánló

Nemrég olvastam el Gary Keller és Jay Papasan, ’Az egyetlen dolog’ című könyvét, ami véleményem szerint „kötelező olvasmány” azon vállalkozók számára, akiknek fontos az önfejlesztés, hiszen a produktivitásról szól. Ebben a blog posztban néhány olyan tippet emelnék ki a könyvből, ami a te napodat is eredményesebbé teheti. A könyvben tanultakkal képes leszel többet elérni a munkádban és eredményesebb is lehetsz, mert onnantól kezdve már csak az igazán fontos dolgokkal fogsz foglalkozni elsőként.

Feladatlistától az egyetlen dologig

Biztosan neked is van feladatlistád. Valószínűleg a fontos és sürgős feladatokat előre szoktad venni. Talán még sorrendbe is teszed őket, hogy aszerint menj végig rajtuk és mindent ki tudj pipálni. Ha teheted, a sürgőseket delegálod másnak, hogy te csak a fontos dolgokkal tudj foglalkozni. Ez már így elég szép eredményekhez tud vezetni, de ha még jobbakat akarsz elérni, akkor gondold át, mik azok a feladatok, amik a legnagyobb hatással vannak az eredményeidre és azokra koncentrálj. Használd fel Pareto 80/20-as szabályát, ami arról szól, hogy a következmények 80%-a, az okok 20%-ra vezethető vissza. Ezután már képes leszel arra az egyetlen dologra fókuszálni és eredményesebbé válni, ami a legeslegfontosabb. 

Felejtsd el a multitasking-ot

sikeres emberek nagyon jól tudnak fókuszálni, ezért olyan eredményesek. Mindig az áll figyelmük középpontjában, hogy mi az az egyetlen dolog, ami aznap a legfontosabb számukra, vagyis mi az, amivel bevételüket tovább tudják növelni. Miután megválaszolták maguknak ezt a kérdést, minden mást félretéve, arra az egyetlen dologra fókuszálva kezdenek neki a munkának.

Nem foglalkoznak egyszerre ’hatszáz’ másik dologgal is, mert tudják, hogy bár nagyon trendi a multitasking, de valójában, az agyunk nem erre van ráállva, azzal nem érnének el valós eredményeket. Tegyük fel, hogy egyidőben telefonálsz, emailt írsz és közben még az aktuális problémának a megoldásán is járnak a gondolataid, akkor egyik feladat sem lesz megfelelően elvégezve. Így van?

Viszont, ha fókuszáltan végzed el egymás után mind a három feladatot, akkor egyrészt az egyes feladatokrakevesebb idő is elegendő, és biztosan úgy lesz elvégezve, ahogy azt te elvárnád. Ha pedig menet közben mégiselakadnál, akkor tegyél fel magadnak olyan fókuszált kérdéseket, amik segítenek visszakerülni az adott feladathoz vagy megtalálni egy-egy problémás helyzetre azt a speciális választ, amit amúgy nem sikerülne.

Mondj nemet

Azoknak még nehezebb a kiválasztott feladattal fókuszáltan foglalkozni, akik nem tudnak nemet mondani. Ez sokaknak probléma, mert szeretnének megfelelni vagy azt, hogy elfogadják őket a munkahelyükön, esetleg olyan gondoskodó természetük van, hogy szinte képtelenek nemet mondani, még akkor is, ha ezzel önmagukat teljesen háttérbe szorítják és nem marad idejük a saját dolgaikra sem. Ha te is ilyen vagy, akkor mielőtt mindenre igent mondanál, kérdezz vissza,hogy ráér e az adott dolgot később elvégezni, vagy annál is jobb, ha visszakérdezel, hol akadt el, mert lehet, hogy azonnal tudsz neki egy tippet adni vagy el tudod irányítani máshoz, aki nálad is jobban képes segíteni neki, mert mondjuk az az ő szakterülete. Ezzel mindketten jobban jártok, hiszen a te idődből csak pár percet vett el, viszont valószínűleg pontosabb segítséget fog kapni a másik embertől, akit ajánlottál neki.

Tedd fel a kérdést

Olyan szinte sosem lesz, hogy minden feladatoddal végezni tudj a nap végére, viszont ettől függetlenül érezheted magad eredményesnek és töltheted hasznosan is a napodat. Foglalkozz azzal, ami igazán számít, amiből eredményeket tudsz felmutatni. Tedd fel magadnak a kérdést:

Mi az az egyetlen dolog, amit meg tudok tenni és azzal, hogy megcsinálom, minden más könnyebb vagy szükségtelenebb lesz?”

Számomra ez a módszer érezhetően megváltoztatta a munkanapjaimat. Éreztem, hogy hasznosabb és eredményesebb is vagyok, mint azelőtt voltam. Már nem csak azt érzem, hogy egész nap feladatokat oldottam meg és pipálgattam a listámon elvégzetteket, hanem azt is, hogy van látszata, eredménye. És ez nagyon jó érzés. 

Próbáld ki Te is!

Összefoglalás

Az egyetlen dologra való fókuszálást érdemes beilleszteni a munkádba, hogy eredményesebbé válhass általa.

  • válaszd ki a feladatlistádról azt az egyetlen dolgot, amit ha elvégeznél, akár minden más szükségtelenné válna,
  • használd Pareto 80/20-as szabályát,
  • a fókuszálás a sikeres emberek egyik szokása,
  • a multitasking nem trendi és nem is hatásos, ha az eredményességet nézzük,
  • ha elakadtál, tegyél fel fókuszáló kérdéseket,
  • merj nemet mondani és
  • érezd magad hasznosnak és eredményesebbnek.


Még nem csatlakoztál a közösségünkhöz?

Akkor erre a linkre vagy a lenti gombra kattintva megteheted, ahol első kézből kaphatsz információkat a legújabb ingyenes, fizetős és bónusz anyagokról, programokról és más izgalmas lehetőségekről.

Ha hírlevélre szeretnél feliratkozni, akkor kattints ide!

Minden hónapban új tudásanyagot – eBook, online tréning, coaching vagy mentor program – találsz majd a weboldalon és hétről-hétre új tippeket és ötleteket fogok számodra küldeni, amivel fejlesztheted önmagad, motiváltabbá válsz és amivel hozzásegítelek céljaid eléréséhez. 

Kövesd a blogom és szeretettel várlak téged Facebookon is, a Fejlődj MOST Önfejlesztő csoportban!

Szeretettel: Szilvi

@ Fejlődj MOST

Kategóriák

További bejegyzések

Sikeres 2021-et kívánok

Sikeres 2021-et kívánok

Te mit teszel meg azért, hogy a 2021-es év sikeres legyen számodra? ÉN KITŰZTEM A CÉLJAIMAT 2021-RE ÉS EHHEZ:  Megterveztem az egész éves tervemet, ami egy vezérfonal a munkámhoz, vagyis összeírtam mindent, amivel foglalkozni akarok,Meghatároztam a 12 hónap témáját...

Ne az idődet menedzseld, hanem a feladataidat

Ne az idődet menedzseld, hanem a feladataidat

Az idődet sajnos nem tudod menedzselni, a feladataidat viszont igen Az időnk véges Az idő az egyik legértékesebb eszköz az életünkben, mégis folyamatos időhiányban szenvedünk. Annyira elhalmoznak a feladataink, hogy sokak szerint, életünk végén egy hosszú...

Sikeres emberek

Sikeres emberek

Te is biztosan ismersz sikeres embereket. Talán van olyan közülük, aki téged is inspirál, meg olyan is, akit nem annyira kedvelsz és esetleg olyan is, akitől talán még a szőr is feláll a hátadon, ha rá gondolsz. Vannak ilyenek. De tudod mit? Lehet, hogy nem fogod...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük