fbpx
Delegálás
Szilvi - Fejlődj Most

Írta: Szilvi

2020.08.31.

Kérj segítséget, delegálj

Hogyan delegálj stresszmentesen? Stresszt okoz számodra az, hogy segítséget kérj vagy delegálj olyan feladatokat, amiket valójában más is el tud végezni, akkor ez a mai poszt neked szól.

Amikor túl sok feladatod van és minden azonnal kellene, ez rendszerint feszültté, idegessé tesz, vagyis hatalmas stresszt okoz a mindennapi munkában. Ilyenkor ülj le pár percre és gondold át, mi is a célod, mi a legfontosabb számodra, azt hogyan akarod elérni és mi az a feladat, amit más is el tudna végezni. 

Ha úgy döntöttél, hogy delegálod az adott feladatot, akkor tudnod kell, hogy delegáláskor a megfelelő módonszükséges átadni a munkát a megfelelő embernek. Hogy mit is jelent ez? Máris elmagyarázom.

A delegálás

delegálás a legtöbb embernek problémát és stresszt okoz, mivel úgy gondolják, hogy csak és kizárólag ők, saját maguk képesek elvégezni az adott feladatot. Pedig ez nem így van. Biztosíthatlak arról, hogy azok, akik már túlestek ezen a dilemmán és sikeresen delegáltak, elégedettek azzal, hogy képesek voltak delegálni és úgymond ráéreztek az ízére. Vagyis egyre több hasonló feladatot adtak át a munkatársaiknak, ezzel időt biztosítva maguknak arra, hogy az igazán fontos dolgokkal tudjanak foglalkozni. Tartsd észben ezt az afrikai közmondást:

“Ha gyorsan akarsz menni, menj egyedül! Ha messzire akarsz jutni, menj együtt másokkal!”

Hogyan fogj hozzá a delegáláshoz?

Adok pár tippet, hogy mit tegyél, ha te is delegálni szeretnél, de nem tudod, hogyan fogj hozzá.

 1. Az első lépés az, hogy tartsd a szemed a célon

Mindig a célodnak megfelelően dönts! Ha a célodon tartod a szemed, az hozzásegít ahhoz, hogy ne a tökéletesre törekedj, hanem a készre. Mindenkinek meg kell tanulnia, hogyan végezzen el egy új feladatot. Neked is meg kellett. Gondolj arra, hogy az a munkatársad, akinek delegálod a feladatot, nem fogja először úgy és olyan hamar elkészíteni a rábízott feladatot, mintha te csináltad volna, viszont idővel, folyamatos egyeztetéssel és a megfelelő kommunikációval ő is egyre jobb lesz és ha igazán akarja, akkor képes is lesz rá.

2. Foglalkozz az emberi oldallal

Bizalom és felelősségvállalás. A munkatársaidnak tudniuk kell, hogy bízol bennük és bármi kérdésük van, számíthatnak rád. Az új feladatoknál ez különösen fontos. Mondd el nekik, hogy ha sürgős kérdésük van, akkor kérdezzék a munkatársaikat, de ha esetleg ők nem tudnak segíteni, akkor tőled is kérdezhetnek. A lényeg a sorrendiség. Sokszor egy munkatárs is tud segíteni, nem szükséges, hogy folyton hozzád rohangáljanak. 

Kezdd először kisebb feladatok átadásával és amikor már kevésnek bizonyul a munkatársad számára, mert mindketten úgy érzitek, hogy többre is képes, akkor adhatsz neki több vagy összetettebb feladatokat is. Így ő is rutinosabbá, tapasztaltabbá, egyre jobb és lojálisabb munkaerővé válik.

Figyelj

Amikor átadod a feladatot a kiválasztott munkatársad számára, mindig kérdezz vissza, hogy mit értett meg abból, amit te elmondtál neki. Hogyan tervezi elvégezni a feladatot, mivel fog kezdeni, mit fog használni hozzá és szerinte mikorra készül el vele. A visszakérdezés segít feltérképezni a még homályos területeket, így a munkatársad tisztább képet kap majd arról, hogy mit vársz el tőle.

3. Ellenőrzés 

Kövesd a tervezés, cselekvés, ellenőrzés, beavatkozás – Deming vagy PDCA ciklust. Miután megtervezted és átadtad a feladatot, folyamatos ellenőrzési pontokat kell beiktatnod a folyamatba. Eleinte többször kell egyeztetned vele, esetleg módosításokat kérned és ellenőrizned a feladatot, miután elkészült vele. Tekints erre a folyamatra úgy, hogy most beleteszed az időt, az energiát, amíg a munkatársad megtanulja, hogy mit vársz el tőle. Ha úgy érzi, hogy bízol benne, biztos lehetsz abban, hogy meg akar majd neked felelni és a tőle telhető legjobb munkát fogja kiadni a kezéből, illetve folyamatosan fejlődni fog.

A delegálás feltételei:

 • megfelelő információk: a munkatársadnak nem csupán az elvárásaiddal kell tisztában lennie, hanem a feladat pontos céljával és fontosságával is, hogy képes legyen világosan látni és dönteni, ha válaszút elé érkezik. Tudnia kell, hogy ezért ő vállal felelősséget, ez az ő feladata ezentúl és azt kell éreznie, hogy izgatottan várja, hogy nekiláthasson a munkának,
 • megfelelő kommunikáció: akár többször is beszéljétek át, mondja vissza, mit értett meg belőle és ha olyan a feladat, érdemes mérhetővé tenni a haladását,
 • megfelelő delegálás: ezzel megsokszorozhatod a vállalkozás, projekt vagy együttműködés eredményességét, hiszen egyidőben több feladattal is képes leszel így haladni.
Ha így teszel: 
 • nagymértékben csökkented a stressz érzését a munkahelyeden,
 • jobb kapcsolatot alakíthatsz ki a munkatársaiddal,
 • hatékonyabb és eredményesebb lehetsz a munkában,
 • elégedettebb, lojálisabb munkatársaid lesznek,
 • és időt nyersz vele.

Iratkozz fel a hírlevelemre és töltsd le az ingyenes eBookomat, amiben további tippeket találsz a stressz csökkentésére. Az majd segít tisztábban látni jelenlegi helyzetedet és hozzásegít ahhoz, hogy eljuss a következő fejlődési szintedre. Kattints ide!

Én hiszek benned, tudom, hogy képes vagy rá, hiszen ezt is olvasod! Ha szükséged van rám, én itt vagyok és virtuálisan fogom a kezed, nem vagy egyedül.

Összefoglalva
 • Ha túl sok a feladatod, kérj segítséget vagy delegálj,
 • Tartsd a szemed a célodon,
 • Figyelj az emberi oldalra is,
 • PDCA ciklus,
 • A megfelelő embernek, a megfelelő feladatot, a megfelelő kommunikációval.

További stresszcsökkentő tippeket itt olvashatsz.


Még nem csatlakoztál a közösségünkhöz?

Akkor erre a linkre vagy a lenti gombra kattintva megteheted, ahol első kézből kaphatsz információkat a legújabb ingyenes, fizetős és bónusz anyagokról, programokról és más izgalmas lehetőségekről.

Ha hírlevélre szeretnél feliratkozni, akkor kattints ide!

Minden hónapban új tudásanyagot – eBook, online tréning, coaching vagy mentor program – találsz majd a weboldalon és hétről-hétre új tippeket és ötleteket fogok számodra küldeni, amivel fejlesztheted önmagad, motiváltabbá válsz és amivel hozzásegítelek céljaid eléréséhez. 

Kövesd a blogom és szeretettel várlak téged Facebookon is, a Fejlődj MOST Önfejlesztő csoportban!

Szeretettel: Szilvi

@ Fejlődj MOST

Kategóriák

További bejegyzések

Meditáció és rezgésemelés a boldog életért

Meditáció és rezgésemelés a boldog életért

Te szoktál meditálni? Meditáció A meditációnak számos jótékony hatása van, mint például az, hogy stresszcsökkentő, segítségével jobban tudsz koncentrálni, segít az alvásban, csökkenti a fájdalmakat, sőt még gyógyít is, hozzájárul a mentális egészségünkhöz és csökkenti...

Test-lélek-szellem egyensúlya

Test-lélek-szellem egyensúlya

Ideje végre egyensúlyba hozni a test-lélek-szellem hármasát A test, a lélek és a szellem elválaszthatatlanok egymástól. Ha az egyik nincs rendben, a másik is megbetegszik. Éppen ezért fontos több oldalról is megvizsgálni, mikor is vagyunk rendben, mikor is vagyunk...

Pénz és paradigmák

Pénz és paradigmák

Kapcsolatom a pénzzel Avagy hogyan tedd rendbe a kapcsolatod a pénzzel? Az életben különböző területek vannak, amikben minden nap helyt kell állnunk. Viszont mindennapi dilemmánk, hogy úgy gondoljuk, az a legfontosabb, hogy egyensúlyt teremthessünk...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük