fbpx
Hitrendszer_paradigmak_szokasok_Fejlodjmost
Szilvi - Fejlődj Most

Írta: Szilvi

2021.07.30.

HITRENDSZER, PARADIGMÁK, SZOKÁSOK

HITRENDSZER

Vannak, akik egyáltalán nem hisznek magukban és úgy érzik, teljes kudarc az életük, ők sosem fognak elérni semmit. De vajon miért hiszik ezt és honnan alakult ki bennük ez a hit?

Mások viszont úgy hiszik, ők mindenre képesek és bármit el tudnak érni az életükben, amit csak akarnak. Számukra miért ez az igazság, amiben hisznek?

Számtalan kérdés foglalkoztat a témával kapcsolatban, így például ezek:

 • Szerinted mitől függ az, miben hiszünk és vajon lehet rajta változtatni?
 • Te miben hiszel? 
 • Hiszel magadban? 
 • Hogyan alakult ki a te hitrendszered? 
 • Kinek hiszel? 
 • Miket hiszel el abból, amit mások mondanak? 
 • Megválogatod, mit hiszel el abból, amit a tévében, rádióban mondanak vagy amiket a plakátokon látsz? 
 • Miszerint rangsorolod a hallottakat? 
 • Mit tartasz meg belőle és mit nem? 
 • És miért tartasz meg bizonyos dolgokat és miért nem?

Ilyen és hasonló kérdésekre keresem a választ és kísérlem meg pozitív irányba terelni a hitrendszered, hogy te is sikeres és boldog életet élhess.

AZ ÖNMAGUNKBA VETETT HIT

Nincs annál fontosabb a hit témakörében, mint az, hogy higgy magadban! 

Amíg te nem hiszel magadban, addig senki más sem fog. Bátoríthatnak, hogy tedd meg a fejlődésedhez szükséges lépéseket, de mivel te úgy hiszed, hogy nem vagy elég jó, vagy nem képes rá, így nem fogsz cselekedni és sosem fogod valóra váltani az álmaidat, amíg nem hiszel magadban.

Holott mindenki képes változtatni a saját hitrendszerén, ha felelősséget vállal a saját életéért és mindenért, amit tesz és mond. Aki abban hisz, hogy nem képes rá, az sosem lesz, vagy ahogy Henry Ford mondaná:

„Akár azt hiszed, képes vagy rá, akár azt, hogy nem, igazad lesz.”

Ez tényleg csak ennyi! Hidd el, hogy képes vagy arra, amit meg kell tenned a fejlődésedért és azért, hogy boldogabb legyen az életed és akkor az is lesz! Ez nem valami humbug dolog, ez így van! 

Na de HOGYAN higgy magadban, ha eddig még nem tetted?

Használj megerősítéseket. Mondd magadnak azt, hogy eddig ebben vagy abban nem voltam jó, de mostantól változtatok ezen és mindent megteszek annak érdekében, hogy mostantól jó legyek. És tegyél is meg mindent! Azután pedig mondogasd magadnak, hogy elég jó vagy és képes vagy arra az adott dologra, amire eddig azt hitted, hogy nem vagy! Így lépésről-lépésre tényleg egyre jobb és jobb leszel, hiszen tanulsz, fejleszted magad, márpedig, ha ezen az úton jársz, akkor nincs olyan, hogy ne sikerülne jobbnak lenned és ne lennél később képes arra, amire azelőtt nem. Tanulj, cselekedj, gyakorolj és élvezd az önmagad fejlődésébe vetett hited erejét!

A régi, elavult hitrendszerünket le kell porolnunk és többé nem elhinni azt, amit mások mondanak rólunk. Vannak különböző személyiség elemző módszerek, tesztek, amik jó néhány kérdés segítségével elmondják neked, hogy miben vagy jó, mik az erősségeid és azokat fejlesztve kiemelkedő lehetsz abban, amit csinálsz, amivel foglalkozni akarsz. Ezáltal jobban megismered magad és idővel elérheted mindazt, amit csak szeretnél. Tévhit az, hogy a gyengeségeink fejlesztésével kell foglalkoznunk. A fő erősségeink fejlesztésére kell helyeznünk a hangsúlyt, így kiaknázva a bennünk rejlő legnagyobb potenciált.

TUDD, HOGY KÉPES VAGY RÁ!

Ahogy a NIKE szlogenje mondja: „Just Do It” – Csak csináld! Mert képes vagy rá! És hidd el, hogy menni fog!

Viszont, ha úgy hiszed, hogy nem vagy képes rá, akkor nem is leszel. Soha. 

Pedig kizárólag azon múlik minden, mennyire hiszel magadban, mennyire akarod azt a valamit és hajlandó vagy e beletenni azt a munkát, ami ahhoz szükséges, hogy elérd, amit akarsz! Senki más nem fog hinni benned, ha te nem hiszel magadban! 

Pedig ez csak egyetlen döntés kérdése, semmi több! Dönts úgy, hogy mostantól kezdve hiszel magadban és cselekedj úgy, mintha mindig is igaz lett volna! Ha folyton ellene mész annak, amikben régen hittél, csupa olyan új dologgal találkozol majd, amivel eddig nem. 

Az élet egy izgalmas tanulás. Egy izgalmas megtapasztalás. Te mit akarsz megtapasztalni az életedben? Eddig miért nem sikerült még? Mert nem hitted azt sem, hogy igaz lehet. Mert nem hittél magadban. Mert más sem hitt benned. Ezért nem hitted el, hogy neked is lehet, hogy te is képes vagy rá. Pedig, ha úgy döntesz, akkor úgy lesz!

Használj pozitív megerősítéseket, cselekedj akkor is, ha kényelmetlen, akkor is, ha félsz az adott dologtól, akkor is, ha ismeretlen az a valami. Informálódj, tanulj róla, gyakorold, CSELEKEDJ!!!

Keresd azok társaságát, akik már megcsinálták, akik hittek magukban! Olvass történeteket azokról, akik már megcsinálták a számukra lehetetlent is. Ha tudnád, hány ilyen van…

Nézd meg, mi szükséges ahhoz, hogy az általad kitűzött dolog számodra is valóság lehessen! Építkezz! Legyen egy célod, legyen hozzá terved sok apró lépéssel és indulj el! A cselekvés felülírja a kétségeinket. Ne gondolkozz tovább, csináld! Hidd el, menni fog! Mutasd meg először önmagadnak, aztán azoknak, akik nem hittek benned, hogy megcsináltad! 

Csak egyszer próbálj meg olyan dolgot elérni, amiben azelőtt nem hittél! Utána teljesen más ember leszel! De ne higgy nekem, próbáld meg, indulj el és váltsd valóra!

Az egyik legjobb érzés a világon, amikor azzal „pofozol fel másokat”, hogy megmutatod nekik, valóra váltod azt, amit ők nem hittek el, hogy arra képes vagy! Elégedett leszel, sőt büszke a teljesítményedre! És nem utolsó sorban, tiéd lesz az, amire vágytál. Eléred a célodat.

A RÉGI PARADIGMÁINK

Emlékszel még arra, hogy az első nap feltettem neked néhány kérdést? 

Ezek voltak azok:

 • Kinek hiszel? 
 • Miket hiszel el abból, amit mások mondanak? 
 • Megválogatod, mit hiszel el abból, amit a tévében, rádióban mondanak vagy amiket a plakátokon látsz? 
 • Miszerint rangsorolod a hallottakat? 
 • Mit tartasz meg belőle és mit nem? 
 • És miért tartasz meg bizonyos dolgokat és miért nem?


GONDOLKOZTÁL MÁR RAJTUK? 

Amikor kicsi voltál, akkor a családod volt az, akik által az első hiteid kialakultak. Hittek abban, hogy biztonságban vagy, hogy jól látnak el, megkapod mindazt, amire szükséged van és hogy fényes jövő előtt állsz, mert ők mindenben támogatnak téged. És te tudat alatt elhitted. 

Aztán lehet, hogy ők abban hittek, hogy a pénzért keményen meg kell dolgozni vagy mindenért keményen meg kell küzdeni és nem jár mindenkinek jó, csak a szerencséseknek. És te eleinte keményen dolgoztál, mégsem vitted semmire.

Később, amikor már felnőttél, talán úgy gondoltad, hogy minden főnök rossz, a gazdagok rossz emberek, a vállalkozók csak ki akarják sajtolni belőled az összes pénzedet, nehéz megtalálni a megfelelő társat, csak a gazdagabbak tudnak külföldre menni nyaralni, a bankok azt akarják, hogy minél több hitelt vegyél fel és eladósodj és még hosszasan folytathatnám. Ismerősek ugye? Ezek is lehetnek a paradigmáid, amikből a hitrendszered épül fel. 

Azért, mert valaki azt mondta, hogy…, még nem biztos, hogy az úgy is van. Mindent több szempontból érdemes megvizsgálni, hogy utána eldönthesd, mi az igaz számodra. Ne higgy el semmit senkinek, hanem tapasztald meg, hogy az adott dolog valóban úgy van e, ahogy mások állítják.

Azért, mert valakiben megbízol, szereted vagy adsz a szavára, még nem biztos, hogy az általa elmondottak a te életedben is igazak. Ő abban hisz, ezért azt tapasztalta vagy fordítva. Te pedig másban hittél és mást is tapasztaltál. Akkor most melyik az igaz?

Mindannyiunknak más élete van, más a sorsunk, máshogy nevelkedtünk – persze vannak dolgok, amik azonosak vagy hasonlóak – és máshonnan indultunk. Nem lehet igaz mindenki számára minden. Az egy nagy általánosítás lenne, bullshit.

Igenis kérdőjelezd meg, hogy vajon az, amit hallottál igaz e és gondold át, mit érdemes elhinni, megfogadni és magadévá tenni a saját életedben. Mind azt hisszük el, amit akarunk vagy amiről van elegendő információnk. Ne bízz vakon senkiben, hanem alakíts ki pozitív paradigmák által egy olyan erős és biztos alapokra épülő hitrendszert, ami támogatni fog téged egész életedben és amik által egyre elégedettebb, boldogabb és sikeresebb leszel.

HITRENDSZERÜNK MEGVÁLTOZTATÁSA

Számtalan módszer létezik ma már, hogyan változtassunk a régi berögződéseinket, paradigmáinkon, hiteinken. Ilyen például a coaching is, vagy a théta healing, a kineziológia, hipnózis és még sorolhatnám. 

Tulajdonképpen a segítő munkák úgy általában, mind képesek arra, hogy pozitív változást idézzenek elő az életedben és még csak hinned sem kell bennük, egyszerűen csak jelen kell lenned, amikor elmész egy segítőhöz. 

A leges-legegyszerűbben úgy segíthetsz a saját hitrendszeredet megváltoztatni, hogy megerősítéseket kezdesz el mondogatni magadnak – a legjobb az, ha a tükör előtt, majd elkezdesz aszerint viselkedni, cselekedni, mintha már meg is változott volna az a képességed, vagy az a valami, ami s célod, így mivel változtatsz, szépen lassan elkezdenek jönni a megváltozott tapasztalatok is, vagyis változtattál a valóságodon, amit eddig az életedben láttál.

„Előbb hinned kell ahhoz, hogy meglásd!”

Nincs olyan, hogy „hiszem, ha látom”. Vagyis lehet, hogy van, ha más mondja és megmutatja neked. De a te, saját életedben nincs. Változtass a hiteiden és azután az életed is megváltozik.

Ha például abban hiszel, hogy számodra egy bizonyos diéta hatásos, akkor biztosan az lesz. Lehet, hogy nem hosszútávon, de rövidtávon igen. Ha abban hiszel, hogy a mozgással egészségesebb leszel, akkor úgy lesz. Ha abban hiszel, hogy jó életed lesz, mert megérdemled azt, akkor tudatosan és tudat alatt is mindent meg fogsz tenni azért, hogy valóra váljon! Mert ha igazán akarod és valóban hiszel benne, akkor aszerint is fogsz cselekedni és nincs olyan, hogy ne valósulna meg. Csupán idő kérdése, mire megjelenik előtted. 

JÓ ÉS ROSSZ SZOKÁSOK

A másik téma, ami erősen kapcsolódik a hitrendszerhez és a paradigmákhoz, az a szokások, amik hozzásegítenek minket ahhoz, hogy pozitív irányba terelhessük az életünket.

A szokásnak két legfontosabb tulajdonsága van; az egyik, hogy rendszeresen végezzük, a másik, hogy egy régi szokást jó szokással helyettesíteni elég kemény meló, viszont nem lehetetlen.

Arra figyelj, hogy amikor fel akarsz venni egy új szokást, egy időben csak egyet vegyél fel, így nem forgácsolod majd szét az energiád. Abban a pillanatban, amikor úgy döntesz, hogy felveszel egy új szokást és elkezded aszerint végezni a dolgot, akkor extra energiát kell beletenned, amit az ember a természetéből kifolyólag, csak rövidtávon tud könnyedén megtenni. 

Ahhoz, hogy egy új szokás teljesen beleolvadjon a mindennapjaidba, nagyon sok munkát kell beletenni, koncentrálnod kell és ezt rendszeresen újra és újra megtenni ugyanazt, amíg a teljes folyamat természetessé nem válik. Ezért van az, hogy olyan sokan feladják azt, hogy változtassanak az életükön és levessék a régi, már nem támogató, vagyis a rossz szokásaikat. Ha ezt tudod, képes leszel sokkal jobban odafigyelni erre és kitartóbb is leszel, vagyis nagyobb esélyed van lecserélni egy rossz szokást egy jó szokásra.

Mi az, ami segíthet felvenni egy új szokást? Az, ha egy másikhoz társítod, ami már a rutinoddá vált, így sokkal könnyebb lesz megszokni, mivel az agyunkban összekapcsolódik a kettő.

MITŐL JÓ VAGY ROSSZ EGY SZOKÁS?

Egyszerű. Ha támogat a fejlődésedben, ha egészséges és előre mozgató, akkor az jó szokás, mert hozzáad az életedhez. Viszont, ha gátol a fejlődésedben (például sok tv nézés, amit olvasással vagy más hasznos tevékenységgel is tölthetnél), ha egészségtelen (sok édességet eszel és emiatt például kialakul nálad a cukorbetegség vagy meghízol), vagy elvágja az utat a sikereidtől, akkor az nyilván egy rossz szokás.

Neked milyen jó és rossz szokásaid vannak!

A SZOKÁSOK MÖGÖTT…

Mik rejlenek szokásaink mögött? Gondolkoztál már rajta?

Először is, fontos, hogy legyenek szokásaink, mert azok egyrészt megkönnyítik az életünket, másrészt viszont erőteljesen befolyásolják azt. A jó hír az, hogy jó szokásaink által hatékonyabbak, erősebbek, jobbak lehetünk abban, amit csinálunk. A rossz hír viszont az, hogy ha főleg rossz szokásaid vannak, akkor sajnos az életed nemhogy stagnál és egyhelyben toporogsz, hanem egyenesen lefelé halad, vagyis szépen lassan tönkre is mehetsz általuk. Te mit szeretnél? Fejlődni, haladni előre vagy egyre lejjebb csúszni a létrán. Ha egy picit is jó vagy magadhoz, akkor nem fogod hagyni, hogy az utóbbi bekövetkezzen, igaz?

Tudtad, hogy egyik szokásod hat a másik szokásodra, vagyis vagy egyszerre több területen is fejlődhetsz, vagy rohamtempóban süllyedsz lefelé. 

Érdemes minél több jó szokást kialakítani az életedben, különösen olyanokat, amik egymásra hatnak, így megsokszorozva a hatékonyságod és az eredményed. Ilyen például az, ha eldöntöd, hogy le akarsz fogyni. Ha biztosra akarsz menni, akkor így kezded: ha dohányzol, leteszed a cigit; ha naponta egy vagy több energiaitalt fogyasztasz, akkor felcseréled zöldteával vagy vízzel. Majd így folytatod: ha súlyt akarsz veszíteni, akkor kitűzöd magadnak azt, hogy heti 3-4 alkalommal legalább 30 percet mozogsz, vagyis elkezdesz valamilyen sportot, amit szeretsz vagy érdekel; lecseréled a gyorséttermi ételeket otthoni főzésre, egészséges alapanyagokból és száműzöd az édességeket. Később aztán ugyanígy felcserélheted a fehér lisztet, a pékárukat és a cukrot egészségesebb alternatívákra és megiszol napi 2-3 liter tiszta vizet, csökkented a napi koffein adagodat 1-re vagy teljesen le is szoksz a kávéról.

A rossz szokásaid mögött, például a cigaretta, a sok kávé vagy az energiaital mögött állhat egy társasági nyomás vagy hatás, egy régi tapasztalat, ami fiatalabb korodban alakult ki, vagy egy megfelelési kényszer, de akár depresszió is. Az, hogy miért vettél fel rossz szokásokat, annak többnyire pszichológiai oka van, amit saját magadnak kell megkeresned vagy kérheted szakember segítségét is. Az első lépés mindig a tudatosítás. Ha a meglévő rossz szokásod már nem csak rutin, hanem tudatosan észreveszed, amikor éppen aszerint cselekszel, akkor azonnal hagyd abba és válts! Ilyenkor az agyban összekötheted azt, hogy a rossz szokásodat leállítod. A következő alkalommal már lehet, hogy el sem kezdesz aszerint cselekedni, hanem mást csinálsz helyette, vagyis lehetőséged van egy jó szokást felvenni. Az azt követő alkalommal már érezheted a jótékony hatását, az eredményét is.

Én is tudom jól, hogy egy rossz szokást levetni nem egyszerű, de segíthet az, ha lefoglalod magad, vagyis nem adsz időt magadnak arra, hogy „használd”. Tűzz ki magadnak egy célt és koncentrálj annak megvalósítására és döntsd el, hogy változtatsz, mert végre büszke akarsz lenni magadra és el akarod érni a célod. Legyen miérted, motivációd és tudd, hogy mit akarsz elérni a szokással, amit fel akarsz venni.

Ahogy fentebb már olvashattad, egy jó szokás kialakítását segítheti, ha mondjuk összekötsz két szokást, amik egymást támogatják; ilyen például a fogyáshoz az étrend és a rendszeres mozgás.

Egy jó szokás kialakításához sok energia kell, idő és kitartás. De ne add fel! Legyen célod és vágyad, várd el az eredményt és amint elérted, jutalmazd meg magad a befektetett munkáért.

SIKERSZOKÁSOK

Válaszold meg ezeket a szokásokat!

 • Mit jelent számodra a siker? 
 • Milyen szokások azok, amik támogathatnak téged céljaid elérésében?
 • Mit gondolsz, milyen szokások tesznek téged sikeressé? 

Ha abból indulunk ki, hogy a szokásaink valamilyen irányban elmozdítják az életünket, akkor mindenképp hosszútávban érdemes gondolkodnunk. Rövid távon egyetlen szokás sem jár nagy eredménnyel. Vegyük például a futást. Ha csak néhány napja vagy pár hete kezdtél el futni, akkor valószínűleg nem indulsz el a Maratonon, mert tudod, hogy nem vagy elég felkészült. Több hónap vagy akár 1-2 év rendszeres futás és megfelelő felkészülés után viszont, valószínűleg bátran benevezhetsz te is, mert ismerni fogod magad és a tested annyira, hogy bízz a saját képességedben, hogy biztosan le fogod futni a teljes távot.

Ugyanez van a sikerszokásokkal is. 

Már biztosan hallottad, hogy mennyi időt javasolnak egy új szokás kialakításához, ami 21, 30 vagy 66. De a sikerszokásokhoz még a 66 nap sem elég. Azokhoz sokkal hosszabb idő szükséges, hogy azokból valóban eredmények is legyenek, különösen olyanok, amiknek hosszútávon is pozitív hatásuk van. Ezek lehetnek akár évek is. A szokások segítenek az agyunk számára, hogy ne kelljen minden tettünket végiggondolni, mielőtt cselekszünk, hanem azt az időt fontosabb dolgokkal is tölthessük.

A sikerszokások egyik alapja a tervezés. 

Amikor kitűzöl egy célt, érdemes olyan szokásokat kialakítani hozzá – de egyszerre csak egyet –, ami támogatja a cél elérését. Ilyen a reggeli és az esti rutinod. Legyen mindkettő minél egyszerűbb és minél hatékonyabb, hogy minél több időd maradjon az igazán fontos dolgokra. A feladataidhoz pedig társíts határidőt és időintervallumot, ami alatt elvégzed az adott dolgot. Így egyre hatékonyabban leszel képes megtervezni a napi, heti és akár a hosszabb ideig tartó feladataidat is. 

A sikerszokások kialakításánál van egy szűk keresztmetszet, ami meggátol vagy előre mozdít az eredményességhez. Kitalálod, hogy micsoda? Nem? Akkor elárulom: Te vagy az. Jobban mondva a jellemed, a viselkedésed, a hozzáállásod vagy mindhárom egyszerre. 

Gondold át, hogy mi az, amiben változtatnod kell ahhoz, hogy jó, hasznos szokásokat vegyél fel és amik által később sikeres legyél! Talán az, ahogyan másokkal bánsz, vagy az, hogy mennyire vagy segítőkész, gondoskodó, támogató, őszinte vagy nyílt? Hogy képes legyél csapatban is dolgozni, alázattal szolgálni az embereket?

Döntsd el, milyen emberré akarsz válni, miközben eléred a céljaidat! Miket kell elvégezned egyszer, napi szinten vagy rendszeresen ahhoz, hogy sikeressé válj?

Tűzd ki a határidőt, amire el akarod érni a céljaidat és írj hozzá egy jó tervet, a megfelelő lépésekkel, ráfordítandó idővel együtt, amiknek meg kell történnie ahhoz, hogy valóban elérd azokat.

Legyél tudatos! Tudd, hogy mit akarsz, gyűjtsd össze az eszközöket, amire szükséged lesz az utad során, kérj segítséget, ha elakadnál és kitartóan menj végig az úton, amit kitűztél magad elé. Gondolkozz úgy, hogy nincs probléma, csak megoldandó feladat. Tudd, hogy rengeteg lehetőség van körülötted és minden problémának több megoldása is van, többféleképpen is lehet eredményt elérni. Vedd magad körül támogató emberekkel, de az a legjobb, ha választasz magadnak egy coachot vagy mentort, aki ott lesz veled végig, a célod eléréséig. Fejleszd magad folyamatosan és légy türelmes. Bízz magadban és fegyelmezetten menetelj, amíg sikeressé nem válsz!

Ha bármi kérdésed van, akkor írj nekem bátran a szilvi@fejlodjmost.hu email címre vagy amennyiben segíthetek neked coachinggal, tanácsadással vagy mentorálással, akkor megkereshetsz Facebookon, Messenger üzenetben is az alábbi linken: https://www.facebook.com/aranyosiszilvi

Még nem csatlakoztál a közösségünkhöz?

Akkor tedd meg most, csatlakozz a Fejlődj MOST Önfejlesztő csoporthoz, ahol első kézből kaphatsz újabb és újabb tippeket önfejlesztés témában, illetve értesülhetsz a legújabb információkról és programokról.

Ha hírlevélre szeretnél feliratkozni, akkor pedig kattints ide és tudd meg Te először, milyen ingyenes anyagokat szerezhetsz meg, amik segítik fejlődésedet, hiszen időről-időre új tippeket és ötleteket fogok számodra küldeni, amivel fejlesztheted önmagad, motiváltabbá válsz és amivel hozzásegítelek céljaid eléréséhez, ezen felül új tudásanyagokat – eBook, online tréning, coaching vagy mentor program – is megtalálhatsz a weboldalon

Szeretettel: Szilvi

@ Fejlődj MOST

Kategóriák

További bejegyzések

Nincs találat

A keresett oldal nem található. Próbálja meg finomítani a keresést vagy használja a fenti navigációt, hogy megtalálja a bejegyzést.

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük