fbpx
HATÉKONYSÁG - Fejlődj MOST
Szilvi - Fejlődj Most

Írta: Szilvi

2021.06.15.

A kedvenc kérdésem, amivel tavaly óta rengeteget foglalkoztam, így hangzik: 

HOGYAN LEGYEK MÉG HATÉKONYABB?

A hatékonyság az egyik legfontosabb téma, ha a célod eléréséről van szó, bármi legyen is az. Mi a célod? Minél több pénzt keresni? Minél feljebb jutni a ranglétrán? A különböző módszerek, amivel hatékonyabb lehetsz, egymást érik az interneten és a könyvekben is.

Mindegy mi a célod, az a fontos, hogy amit csinálsz, azt hatékonyan végezd és jó eredményeket érj el. De hogy tudnál máshogy kitűnni és gyorsabban a célod felé haladni, ha beleragadsz az átlagos és kényelmes mindennapokba, nem igaz? 

Az első és legfontosabb lépés a hatékonyság növeléséhez, ahogy minden máshoz is, amit fejleszteni akarsz, a TUDATOSSÁG. Keresd meg azokat a módszereket és technikákat, amik hozzásegítenek téged céljaid eléréséhez. Amit először tegyél rendbe, az az idő- és feladat menedzsmented. Az erről szóló hasznos és könnyen beépíthető módszereket ezen a linken találod: 

HOGYAN SEGÍT A TUDATOSSÁG A HATÉKONYSÁG NÖVELÉSÉBEN?

A mindfulness technika az egyik leghatékonyabb módszer ahhoz, hogy tudatosabbá válj, ami kiemelkedő szerepet játszik a hatékonyság fejlesztésében. Emellett, a lényeg az, hogy legyen egy célod, amiért dolgozol, az eléréséhez vezető feladataidat pedig tudatosan szervezd meg, rendszerezd és rendelj minden feladatot egy határidőhöz, amire azt elvégzed, amellett, hogy meghatározod, mennyi idő alatt tudod elvégezni az egyes feladatokat. 

A feladatok elvégzéséhez nagy segítség, ha használod például a Pomodoro technikát (Google-ban nézz utána, ha nem ismered) vagy időzítő applikációkat, ilyen például a ’Timer’ is. Én a ’Be focused’ és a ’Toggl’ nevű programokat használom és eredményesen növelik a hatékonyságot. 

A hatékonysághoz nem csupán a motiváció a fontos. Talán nem is gondolnád, de a bizalmi és támogató légkör vagy a szeretet, ami körülvesz, pont ugyanolyan fontosak. Képzeld bele magad egy olyan szituációba, ahol egyik sincs. Képes lennél abban a környezetben fejlődni és a célod felé haladni? Szerintem nem. Én legalábbis biztosan nem. 

Sokszor csak az a megoldás arra, hogy elérjük a célunkat, hogy kiszakadunk a jelenlegi élethelyzetünkből és újrakezdjük valahol máshol. Nem könnyű, de nincs lehetetlen, még a mai világban sem, ahol járványok és korlátozások között élünk, egy olyan jelenben, ahol minden bizonytalan.

Légy elkötelezett a fejlődés és a célod iránt, aztán cselekedj! 

Ne várj senkire és semmire, de ha segítségre van szükséged, akkor addig menj, amíg megtalálod. Bizonyítanod magadnak kell, soha nem másnak, de egy idő után, ha már tudatában vagy annak, hogy képes vagy elérni a céljaidat, mert kitartóan teszel értük, akkor már magadnak sem.

Tudatosság 

Tudnod kell, hogy számodra mi működik jól és mi nem, reggel vagy este vagy hatékonyabb, mennyi energiád van, hogyan tudsz feltöltődni, mitől lesz jó kedved, támogat e a környezeted, priorizálsz e, használsz e feladatlistát, határidőnaplót vagy valamilyen online emlékeztetőt, hatékonyság növelő és / vagy mérő eszközt, van e valamilyen rendszer az életedben…

HOGYAN LEHETSZ SZUPER HATÉKONY?

Szeretnék neked egy könyvet ajánlani, ez pedig nem más, mint Grant Cardone 10x szabály című könyve.

Grant szerint, akkor tudsz a leghatékonyabb lenni, ha mindenbe 10x annyi energiát, időt fektetsz, ezentúl legyél 10x kitartóbb, mint mások, mert akkor biztosan eléred a célodat.

Ha hatékonyabban akarsz dolgozni, akkor gyakorold a gyorsan olvasást, a gyorsolvasást vagy a villámolvasást. Mindegyik egy picit más, máshogy kell gyakorolni őket és fejleszteni ezen készségeidet.

Minél többet tanulsz a szakmádról, a munkádról, vagy arról, amivel foglalkozni akarsz a jövőben, annál nagyobb eséllyel lehetsz benne sikeres. Ez gondolom, nem új. A tízezer órás gyakorlásról vagy a tízezer ütésről már biztosan hallottál. 

„Nem attól félek, aki tízezer ütést gyakorolt, attól félek, aki egy ütést gyakorolt tízezerszer!” 

Bruce Lee 

Ha sikeres és eredményes akarsz lenni abban, amit csinálsz, akkor 10x annyi erőfeszítést tegyél bele, mint amennyit az elején gondolsz. 

Gondolkodj el ezeken!

 • Nézd meg, mivel értél el sikereket, kimagasló eredményeket az eddigi életedben? 
 • Milyen képességeid által érted el azokat? 
 • Mit csináltál jól és mire fókuszáltál?
 • Miben hittél és mikre gondolkodtál a céljaid felé vezető úton?
 • Miben és hogyan tudtál hatékony lenni? 
 • Hogyan tudnád ezeket a képességeket tovább fejleszteni? 
NÉHA BIZONY DRASZTIKUSNAK KELL LENNI

Ha kihívással szembesülsz az életben vagy a munkában, akkor ahhoz, hogy eredményes legyél, drasztikus lépéseket kell tenned. Nem futamodhatsz meg, hanem még több energiát kell beletenned, még többet kell tanulnod, olvasnod, fejlődnöd és még elszántabban kell, hogy akard a célod elérését. De ehhez már kevés a motiváció. Itt jön elő az, hogy annyira kell akarnod a célod elérését, hogy ne legyen más opció, csak az előre.

 • Mi volt az legutóbb, amit nagyon akartál és önerőből el is érted?
 • Mit tettél meg érte? 
 • Milyen eszközöket vetettél be közben? 
 • Úgy érzed, hogy minden erődet és idődet beletetted, sőt, kértél segítséget is, amikor nem tudtál egyedül haladni?

Ahhoz, hogy drasztikus lépéseket tegyél, a célodon kívül kell egy jó terv, kell az elhatározás, hogy tűzön-vízen át el fogod érni a célod, kellenek eszközök, erőforrások és kellesz hozzá TE! Kell, hogy vágyj rá és kell a kitartásod, hogy soha ne add fel!

Egy saját példa alapján megmutatom, mire gondolok.

Van egy célom, legyen az mondjuk a lakásfelújítás. Készítek hozzá egy költségvetést, hiszen tudnom kell, van e elegendő pénzem, időm és energiám, és megvannak e a megfelelő eszközeim hozzá, hogy sikerrel járjak és elérjem a célomat. Vagyis megvizsgálom az erőforrásaimat és elgondolkozom azon, hogy kitől fogok tudni segítséget kérni, ha elakadnék. Persze, lehet felújítani anélkül is, hogy ezeket átgondolom, de akkor benne van a pakliban, hogy nem fogom tudni befejezni addigra, amikorra szeretném, vagy kompromisszumokat kell kötnöm, mert nincs elég pénzem arra a csempére, amit kiválasztottam, vagy túl sok dolgom lesz és nem marad elég energiám a felújításra. 

Az biztos, hogy én ezek átgondolása és egy aktuális költségvetés nélkül sosem állnék neki egy felújításnak. Stratégia nélkül csatába menni…kész öngyilkosság.

Mindent összevetve, ha van egy célod, legyen egy terved is, amihez meghatározod a lépéseket, kialakítasz hozzá egy stratégiát, meghatározod, hogy mi szükséges hozzá és kijelölsz egy időintervallumot, meg egy határidőt, amikorra el akarod érni.

HOGYAN LEHETSZ KIEMELKEDŐEN EREDMÉNYES?

A kiemelkedő sikereket elért emberek között van néhány hasonlóság. 

Nem a személyiségük, nem a lehetőségeik és nem is az, hogy támogató családból származnak vagy mondjuk sok pénzt örököltek. Az igazán eredményes, sikeres embereknek sikerszokásaik vannak, hitük, ami megingathatatlan és önbizalmuk, amivel elérik azt, amit kitűztek maguk elé. 

A szokásokról már írtam előzőleg a Facebook Heti kihívások csoportban, de ezt sosem lehet eléggé kihangsúlyozni! A fontossága elengedhetetlen. Mindenkinek vannak szokásai, de nem mindegy, hogy azok jó vagy rossz szokások. Hogyan lehet megkülönböztetni melyik a jó és melyik a rossz? 

Felteszek neked egy kérdést. Mi visz téged előre inkább? Az, ha minden nap kényelmesen fetrengsz a kanapén és tévézel vagy az, ha legalább egy órát olvasol vagy tanulsz arról, ami a szakmád vagy ami érdekel? Szerintem egyszerű a képlet. Ha rendszeresen fejleszted magad, akkor előre haladsz, viszont, ha csak ücsörögsz a fenekeden, akkor biztosan lemaradsz. 

Dönts te, melyiket választod!

Tudd, hogy mit akarsz, hogy hol akarsz lenni 5-10-25 év múlva! Ki akarsz lenni, kivé akarsz válni? Nem kell jósnak lenned ahhoz, hogy célokat tűzz ki és nem is kell a világhoz igazítani azokat. Egyszerűen csak nézd meg, milyen életet akarsz élni és milyen célokat akarsz elérni, majd tervezd meg hozzá a lépéseket! Amikor már ezen az úton jársz, módosíthatod, alkalmazkodva a világ okozta változásokhoz. De a célodról akkor sem kell lemondanod!

Milyen szokásokat kell felvenned célod eléréséhez? Iktasd be őket a napirendedbe! Hagyd el a tévézést, mert attól csak elpunnyadsz! Nézd meg azt is, milyen készségeket, képességeket szükséges fejlesztened ahhoz, hogy elérd a céljaidat!

Gyakorold a hasznos, jó szokásaidat naponta és minél többször és ha úgy érzed, hogy kezdenél elkényelmesedni, akkor tudatosan válts vissza! Ne hagyj ki egyetlen napot se! Kérj segítséget, ha egyedül nem megy és te is legyél támogató, te is segíts azoknak, akiknek szüksége van rá!

MI SEGÍTHETI MÉG AZ EREDMÉNYESSÉGED PIHENÉS KÖZBEN IS?

Érzelmi oldalról kell, hogy legyen önbizalmad. 

Hogyan lehet több önbizalmad? Érj el apró sikereket és jutalmazd meg magad értük! Építsd fel a saját önbizalmadat! Bízz magadban, hogy sikerül és mindig nagyobb és nagyobb célokat tűzz ki magad elé! Szorgalmasnak kell lenned és igazán akarnod kell a sikert! Érj el olyan eredményeket, amiket eddig sosem, olyan új és hasznos szokásokkal, új időgazdálkodással, ami eddig sosem volt neked. Csak próbáld ki magad egy hétig, egy hónapig, naplózd, nézd meg a változást, amit a hónap végére elértél, aztán döntsd el, hogy megéri e változtatni, vagy sem! Egy hónap nem a világ, de rá fogsz jönni, hogy mi a fontos számodra! Egy hónap megváltoztathatja az életed! Utána már vissza sem fogsz fordulni, az biztos! 

Erősítsd magad mentálisan is! 

Ahogy a testnek is szüksége van edzésre és megfelelő táplálékra a fejlődéshez, úgy az elmédnek is, ezért meditálj! Mindegy, hogy neked melyik meditációs módszer jön be, a lényeg, hogy rendszeresen csendesítsd le az elméd és engedd el a régi, kártékony, negatív hiteidet és töltsd fel magad pozitív megerősítésekkel!

Pihend ki magad, kapcsolódj ki legalább hetente 2x!

Ha például szerdánként beiktatsz egy kis esti dumapartit a barátaiddal, vagy társasjátékot a családdal és hétvégén elmész egy szép helyre vagy kirándulni, máris sokat tettél azért, hogy fel tudj töltődni a következő kemény munkanapokra. A jó alvás legalább ennyire fontos és a rendszeres mozgás is, nem beszélve a megfelelő táplálkozásról, amibe a gyorskaja, a lisztes ételek és a sok cukros, feldolgozott étel egyáltalán nem fér bele.

Legyen ez egészséged az első és legfontosabb, mert az egészségünk a minden, de anélkül nincs semmink! 

Biztosan hallottad már te is, hogy ha azzal foglalkozol a legtöbbet vagy az a munkád, ami egyben a hobbid is, akkor egy percet sem kell dolgoznod az életben, mert te igazából élvezed, amit csinálsz és számodra nem tűnik munkának. Lehet, hogy vannak olyan területei, amiket kevésbé szeretsz, mégis szívesen elvégzed, mert hozzá tartozik. Azokról a területeiről viszont, amit nagyon szeretsz és élvezed is csinálni, arról folyamatosan olvasol, tanulsz és ezáltal folyamatosan fejlődsz is. Így van?

Minél többet tanulsz, informálódsz, olvasol a kedvenc területedről, annál nagyobb tudásod lesz és annál nagyobb szakértelemmel fogsz rendelkezni, ahogy az idő halad előre. Nézz meg például egy szakorvost vagy tudóst. Biztos vagyok abban, hogy nincs olyan nap, hogy ne olvasna el valami újdonságot a szakterületével kapcsolatban.

Neked mi a hobbid? Mi a szakmád? Mi az, ami annyira érdekel, hogy minden egyes nap olvasol vagy tanulsz valamit róla? Ha van ilyen, akkor azon kevés szerencsés közé tartozol, akik a legjobbak lehetnek a szakmájukban.

HATÉKONY TANULÁSI MÓDSZEREK

Tudod, melyik a leghatékonyabb tanulási módszer?

Nem, nem az aláhúzás, a kijegyzetelés, a kiemelés, az újra olvasás, az ismétlés vagy a magolás. Ezek nem annyira hatékonyak. Bár, ha mindegyiket csinálod tanulás közben, az úgy már elég hatékony tud lenni. Viszont engedd meg, hogy javasoljak neked néhány igazán hatékony tanulási módszert.

 • A leghatékonyabb módszerek közül az első az, ha csendben tanulsz és visszamondod magadnak hangosan, amit tanultál. Amikor értelmezel valamit, akkor a megértés miatt mélyebb tudatszintre kerül az anyag, mintha csak elolvasnád. Tanulhatsz így zene mellett is, de az legyen például 60-70 ütemes klasszikus zene, mint például Beethoven Für Elise című műve.
 • Ugyancsak jó, ha kizárólag dallamos zenét hallgatsz közben, amiben nem énekelnek, de ha madárcsiripelés vagy a természet hangjai szólnak a háttérben, az is jó, mert attól az agyi hullámok lelassulnak, egy sokkal ellazultabb állapotba kerülsz és amikor nem görcsölsz rá a tanulásra, akkor sokkal hatékonyabban leszel képes bevinni az információt.
 • A másik hatékony módszer, ha kérdésekre válaszolsz a tanulandó anyaggal kapcsolatban. Sokszor van a tananyagok végén összefoglaló és kérdések is, amik az elmélyítést segítik. A kérdések fenntartják a figyelmed és megválaszolásuk rendszerezi a fejedben a tanultakat.
 • A harmadik hatékony tanulási módszer az, ha minél hosszabb időszakra osztod el a tanulást, vagyis egyszerre csak kis részeket tanulsz meg. Ettől rendszer lesz az életedben is és sokkal mélyebb tudást tudsz szerezni.

Az első három leghatékonyabb tanulási módszeren felül vannak még továbbiak is, próbáld ki ezeket is, majd használd rendszeresen.

 • Ismered a Pomodoro technikát? Tanulj 25 percig, majd tarts 5 perc szünetet. Ezt ismételd 4 körben és utána tarts 15 perc szünetet. A második ilyen négyes kör után pedig tarts egy hosszabb, 30 perces szünetet legalább. Amikor szünetet tartasz, akkor ne használj telefont, ne nézz tévét, hanem menj ki a friss levegőre, végezz néhány tornagyakorlatot vagy nyújtásokat. A lényeg az, hogy ne végezz agyi tevékenységet, kapcsolj ki teljesen.
 • A motivációról már volt szó. Fontos, hogy ne csak a fő célod motiváljon, hanem legyenek kisebb céljaid is, így apróbb célok is motiválhatnak, melyek után jutalmazd meg magad.
 • Legyen tanulótársad, aki segít neked, akár úgy, hogy beszélget veled az adott anyagról, akár úgy, hogy kikérdez téged. 
 • Azzal is hatékonyabbá teheted a tanulást, hogy beosztod, mikor és mennyit fogsz tanulni, így nem azon fogsz kattogni, hogy mikor végzel vele. A tanulandó anyag és a ráfordított idő segít eloszlatni a feszültséget, az aggodalmat vagy a félelmedet, hogy esetleg nem fog sikerülni mindent megtanulni.
 • A tanuláshoz is fontos, hogy megfelelő minőségű és mennyiségű ételeket egyél – vagyis ne csak csokit – és aludd ki magad minden éjszaka, illetve mozogj eleget.
 • A pozitív paradigmák, megerősítések pedig segítenek egészséges szinten tartani a hitrendszered, így bízni fogsz abban, hogy jól fogsz teljesíteni a tanulás alatt és a vizsgákon is.

Fontos a hatékony tanulásban az is, mennyire vagy elszánt, kitartó és gondolod úgy, hogy mindenképp megtanulod az adott anyagot és bármit megteszel azért, hogy jól teljesíts. Ez a siker egyik alapvető összetevője is.

Bízom benne, hogy néhány gondolattal hozzá tudtalak segíteni a hatékony tanuláshoz. Sok sikert kívánok neked a tanuláshoz és a munkádhoz is! Ha pedig maradtak még kérdéseid, vedd fel velem a kapcsolatot és beszélgessünk, oldjuk meg együtt a felmerült problémádat!

Email: szilvi@fejlodjmost.hu

Facebookon: https://www.facebook.com/aranyosiszilvi/

Még nem csatlakoztál a közösségünkhöz?

Akkor tedd meg most, csatlakozz a Fejlődj MOST Önfejlesztő csoporthoz, ahol első kézből kaphatsz újabb és újabb tippeket önfejlesztés témában, illetve értesülhetsz a legújabb információkról és programokról.

Ha hírlevélre szeretnél feliratkozni, akkor pedig kattints ide és tudd meg Te először, milyen ingyenes anyagokat szerezhetsz meg, amik segítik fejlődésedet, hiszen időről-időre új tippeket és ötleteket fogok számodra küldeni, amivel fejlesztheted önmagad, motiváltabbá válsz és amivel hozzásegítelek céljaid eléréséhez, ezen felül új tudásanyagokat – eBook, online tréning, coaching vagy mentor program – is megtalálhatsz a weboldalon

Szeretettel: Szilvi

@ Fejlődj MOST

Kategóriák

További bejegyzések

Nincs találat

A keresett oldal nem található. Próbálja meg finomítani a keresést vagy használja a fenti navigációt, hogy megtalálja a bejegyzést.

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük