fbpx
Fókuszban a fókusz
Szilvi - Fejlődj Most

Írta: Szilvi

2020.07.27.

Lépések, amik elvezetnek a célodig

Képtelen vagy fókuszálni? Vannak céljaid, de nem tudsz azokra sem fókuszálni? Elakadtál valahol az életedben és nem tudod, mit tegyél? Egyszerűen képtelen vagy kikászálódni belőle?

A cikkem első részében arról lesz szó, hogy mit tegyél akkor, ha képtelen vagy fókuszálni, elakadtál a céljaid felé vezető úton vagy nem találod a helyed a jelenlegi helyzetedben. A második részben viszont, segítek neked a célodra fókuszálni és megtalálni a valódi célodat, amiért majd képes is leszel küzdeni. Mindeközben számtalan kérdést felteszek, amikre ha őszintén válaszolsz magadnak, akkor képes leszel fókuszálni, sikeresen visszaterelni saját magad arra az útra, amin büszkén járhatsz és ami elvezet majd a sikerig, a boldog és kiegyensúlyozott életedig. Kezdjünk is bele!

Viszonylag sokan járunk ugyanabban a cipőben. Te is biztosan tapasztaltad már azt, hogy érdekel valami, ami iránt információt keresel a témában és egyre többször belebotlasz másokba, akiket ugyanaz a dolog foglalkoztat. Olyan ez, mint a piros autó. Általában nem tűnik ki a forgalomból egészen addig, amíg te is egy piros autót akarsz venni. Onnantól kezdve lépten-nyomon piros autókat fogsz látni az úton.

Szeretnél egy trendi cipőt venni, de nincs ötleted? Eddig fel sem tűnt, milyen cipőkben járnak az emberek, de onnantól kezdve, hogy te is cipőt akarsz venni, mindenkinek a cipőjét nézed, aki szembejön veled az utcán. Miért van ez így?

MERT ARRA FÓKUSZÁLSZ!

Ahogy jelen pillanatban, az elakadásra. Arra, hogy semmi sem működik.

Ez van akkor, amikor elakadtál az életedben. Eleged van a munkádból, váltani akarsz, de valahogy sehogy sem tudsz rájönni, hogy merre is indulj el. Elkezded mondjuk a Facebook csoportokban azt keresgélni, kinek mi a problémája, ki mivel foglalkozik. Mivel nincs szakmád (vagy ha van, akkor nem szereted) és fogalmad sincs, mihez kezdj, csak azt tudod, hogy így már nem akarod tovább élni az életed, kell valami hatalmas változás, ami kibillent jelenlegi állapotodból. Otthon mindenki azzal nyaggat, hogy kezdj valamit az életeddel, de azt már nem mondják meg, hogy mit. Te pedig egyre frusztráltabb leszel és egy olyan spirálban találod magad, amiből nem látod a kiutat. 

De ne aggódj, van kiút!
 • Első lépésben vizualizáld azt a jövőképet, amit élni akarsz! Legyél részletes! Ha szeretsz írni, írd le, ha rajzolnád, rajzold le, ha beszélnél róla, vedd fel magadnak, amit mondasz és ha csak simán becsuknád a szemed és magad elé képzelnéd, akkor tedd meg! Vonulj félre egy szobába, ahol csend van, ülj le kényelmesen, csukd le a szemed és képzeld magad elé azt a jövőképet, ahol boldog vagy és kiegyensúlyozott. Megvan?
Jövőkép

Tedd fel magadnak ezeket a kérdéseket és ne csak látni próbáld magad előtt a képet, hanem próbáld át is érezni, hagyd, hogy hasson rád minden apróság. Merengj el nyugodtan ezeken a képeken és éld át úgy, mintha már valójában benne is lennél!

 • Milyen ez a jövőkép?
 • Mit látsz?
 • Kik vannak körülötted?
 • Mivel foglalkozol éppen?
 • Mi a munkád?
 • Sok barátod van?
 • Nagy a családod?
 • Milyenek a napjaid?
 • Hogy telik egy napod?
 • Mit érzel?
 • Milyen impulzusok érnek a nap folyamán?
 • Hány emberre van hatással mindaz, amit teszel az életedben?
 • Hol élsz?
 • Lakásban vagy házban laksz?
 • Hol a munkahelyed?
 • Mire helyezed a fókuszodat?
 • Mibe teszel energiát?
 • Mire vagy büszke?
 • Második lépésben, ha megvan a kép, amiben már elégedettnek látod magad, akkor fókuszálj arra, mivel akarsz foglalkozni a jövőben. Van valami konkrétum? Mit szeretsz csinálni? Mi a hobbid? Milyen munka érdekel? Mi az, amiben képes vagy elveszni és órákig elmerülni benne? Van olyan vállalkozás, ami téged is érdekel és látsz benne fantáziát, lehetőséget? Ha igen, írd le!
 • A harmadik lépésben nézd meg ezt a képet egy picit specifikusabban! Konkrétan egyetlen dolgot képzelj el, amivel foglalkoznál! Kikkel dolgoznál együtt? Kiknek dolgoznál vagy kik miatt vállalkoznál és miért? Keresd meg magadban a miértet és érezd át, mit adna cserébe neked az, ha azzal a dologgal foglalkoznál, amit leírtál / amit kigondoltál?

Ami a fókuszálást nagymértékben megtámogatja – mégis, sokan nem élnek vele azzal érvelvén, hogy ők racionális lények és logikusan gondolkodnak -, az nem más, mint az érzelmek. Sorolj fel olyan érzelmeket, amiket akkor érzel, ha elérsz egy célodat, megkapod a vágyott dolgot, amire már olyan régen fűlik a fogad.

Mit érzel olyankor?

Boldog vagy? Majd kiugrassz a bőrödből, igaz? Legszívesebben kikiabálnád a világba, elmondanád mindenkinek, hogy sikerült, elérted a célodat, megvetted álmaid autóját vagy megkaptad azt a munkát, amiért már évek óta keményen dolgozol vagy nyertél egy egzotikus utazást és magaddal viheted a párodat is, vagy – nőknél – annyi év próbálkozás után végre kisbabát vársz.

Ha ezek egyike sem megy, akkor gondolj arra, mikor voltál a legboldogabb, mikor sikerült elérned valami olyat, amitől teljesen odáig voltál és madarat lehetett volna fogatni veled! Megvan az érzés, ami vele járt? Ha igen, akkor használd fel a jövőben elérni kívánt dologhoz vezető úton is!

„Koncentráld minden gondolatodat az előtted fekvő munkára. A nap sugarai is akkor kezdenek el égetni, amikor fókuszáljuk őket.”

Alexander Graham Bell

Ha megvan, mi az, amivel foglalkozni szeretnél, akkor helyezd arra a fókuszt és kezdj el cselekedni! Ne gondolkozz tovább, mert az megöli a tetteket! Van 5 másodperced, aztán kezdd el összeírni, mire van szükséged ahhoz, hogy megtedd az első lépést. Vagyis most már a másodikat.


CÉL NÉLKÜL SEMEDDIG SEM JUTSZ EL

Válaszolj magadnak az alábbi kérdésekre!
 • Mit gondolsz, miért fontos a fókusz? 
 • Te mennyire könnyen vagy nehezen fókuszálsz egy adott dologra?
 • Miért fontos az, hogy tűzz ki célokat? 
 • Miért nem jó az, ha céltalanul csak a ’Carpe diem’ és a ’Dolce vita’ szerint fogod fel az életet? 
 • Miért nem vezet az sehová, ha csak a mának élsz és minden nap hedonista módon akarod élvezni azt? 
 • Szerinted ezzel az életfelfogással meddig juthatsz el?

Egy kormány nélküli hajó kormányos nélkül (aki tudná, merre van a cél és folyton azon is tartja a fókuszt), sehova sem fog eljutni. Ha nem tudod, hova szeretnél eljutni, mindegy merre indulsz el.

Írtam már a Heti önfejlesztő kihívások Facebook csoportomban a szokásokról, ahol megállapítottuk, hogy a célkitűzés is egy fontos szokás. Ezért, ha sikeres akarsz lenni, akkor kiemelkedően nagy hangsúlyt kell fektetned arra, hogy legyenek kisebb, könnyen elérhető céljaid és legalább egy nagy, grandiózus célod, amit lebonthatsz kisebb célokra, amiért folyamatosan dolgozol, így biztosíthatod a legnagyobb célod elérését. 

Egy nagy cél lehet például az, hogy jövőre középfokú vizsgát szerzel angolból, de még csak alap szintű a tudásod. Ezért kitűzheted a határidőt, hogy mikorra akarod azt elérni, majd beoszthatod, hogy mondjuk adsz fél évet magadnak arra, hogy elérj egy haladó szintet, majd a következő félévet arra szánod, hogy felkészülj egy teljes középfokú vizsgára. A két, fél éves időtartamot is lebonthatod egészen apró, napi tevékenységekre, heti vagy havi célokra, megszabhatod magadnak, hogy melyik nap, mikor és mennyit foglalkozol az angollal, mikor mit fogsz tanulni, így egyrészt folyamatosan a célodon tudod tartani a fókuszt, másrészt biztosan eléred a nagy célodat, hiszen minden nap, minden héten és hónapban megteszed, ami ahhoz szükséges, hogy fel tudj készülni a vizsgádra és sikeresen le is tedd azt.

A példa alapján láthatod, hogy minden nagy cél elérhető, ha megfelelően van lebontva kisebb lépésekre, amik az úton, vagyis fókuszban tartanak. Ezért fontos, hogy fókuszált maradj egészen addig, amíg el nem éred a céljaidat!

TEGYÉL FEL KÉRDÉSEKET, HOGY KÖNNYEBBEN ÉRD EL A CÉLJAIDAT!

Ahhoz, hogy jól tudj fókuszálni egyetlen dologra, az egyik legjobb módszer az, ha kérdéseket teszel fel magadnak a fókuszod tárgyával kapcsolatban. 

EZEKKEL A KÉRDÉSEKKEL SEGÍTHETSZ MAGADNAK FÓKUSZÁLNI:
 • Hogy haladok a célom felé?
 • Milyen lépéseket sikerült eddig megtennem, hogy elérjem a célomat?
 • Mit tehetnék még annak érdekében, hogy elérjem a célom?
 • Az épp aktuális lépést hogyan tudnám minél hatékonyabban megtenni?
 • Mi a valódi problémám az adott dologgal kapcsolatban?

A célkitűzés manapság nagyon gyakori téma, de a fontosságát sosem lehet eléggé hangsúlyozni. Ha nincsenek céljaid, igazából nem is élsz. Élhetsz a mának, élvezheted minden napod, de ha céltalanul létezel, akkor néha érezheted úgy, hogy felesleges vagy, az életed igazából üres, mert nem a valóban értékes dolgokra figyelsz. 

TE MIKOR TUDSZ A LEGJOBBAN FÓKUSZÁLNI? 

 • Amikor motivált vagy? 
 • Vagy amikor nagyon érdekel valami? 
 • Esetleg amikor érdeked fűződik hozzá?

Mit gondolsz, amikor ezek egyike sem merül fel, akkor hogyan tudnál jobban fókuszálni arra, amit csinálsz?

A tervezés, a feladatlista, a határidők és a priorizálás mind segíthetnek, ha elegendő időt szánsz az előkészületekre. Amennyi időt az előkészületnél „elveszítesz” – de inkább amennyit eltöltesz, többszörösen behozhatod a munka végzésénél. 

Emlékezz erre: ha a fa kivágására van hat órád, abból négyet tölts a fejsze élezésével a hatékonyság maximalizálása céljából. 😊 

A fókuszált munkavégzéshez nagy segítség, ha kikapcsolod vagy lenémítod a telefonod, elveszed magadtól az internetet, méred a munkával töltött időt és teljesen elszigeteled magad másoktól, így nem tudnak félbeszakítani, megzavarni. 

Amikor valaki megzavar a munkában, még ha csak 5 percre is, az neked legalább fél órába fog telni, mire újra flow-ba kerülj és kizárólag a feladatodra tudj koncentrálni. Spórolj magadnak időt és amikor dolgozol, akkor zárj ki minden zavaró tényezőt.

NEM HÉTKÖZNAPI FÓKUSZÁLÁS MÓDSZEREK

Előzőleg már adtam pár ötletet, milyen eszközökkel tudsz segíteni magadnak a jobb fókuszálásban. Most olyan, nem hétköznapi módszereket javaslok, amiket szintén érdemes kipróbálnod, majd válaszd ki azt, ami neked működik és használd rendszeresen a hatékonyság növeléséért!

A hatékonyság növelése több szempontból is fontos. Ha mondjuk nagyobb felelősséget vagy előléptetést szeretnél a munkádban, az első lépés az, hogy a rád bízott feladataidat tökéletesen végezd el és a lehető legrövidebb idő alatt, ha pedig határidős, akkor legkésőbb a határidő előtti napon végezz vele és nézesd át a kompetens kollegáddal vagy a feletteseddel.

Amikor elmélyülten dolgozol, akkor érdemes egyéb felkérésekre is nemet mondanod és előtérbe helyezni a saját feladataidat. Ezt udvariasan úgy teheted meg, hogy kérdéseket teszel fel annak, aki segítséget kért, mert legtöbb esetben mi magunk is tudjuk a megoldást, csak a megfelelő kérdést kell megtalálnunk hozzá. A másik, hogy javasolsz neki valaki mást, aki kompetensebb az adott témában, így mindketten jól jártok.

A másik nagyon hasznos segítség a fókuszáláshoz az, ha a feladat végzése előtt átgondolod az összes lehetséges opciót, kérdést vagy problémát, ami felmerülhet menet közben és keresel rájuk válaszokat, megoldásokat, esetleg átgondolod, kik lehetnének a segítségedre és hogyan. A felkészülés és az előkészületek minden esetben legyen nagyon alapos, így elkerülheted a legtöbb, munka közben felmerülő és zavaró tényező kialakulását.

A szuper-fókuszt pedig az adhatja meg számodra, ha felteszed a legfontosabb kérdést:

Mi az az egyetlen dolog, amit meg tudok tenni és azzal, hogy megcsinálom, minden más könnyebb vagy szükségtelenebb lesz?”

TE MIRE FÓKUSZÁLSZ?

Észrevetted már, hogy amikor valamit nagyon akarsz, „mindenhonnan az jön veled szembe”? 

Példa: szeretnél venni egy piros autót. Elkezded bújni a hirdetéseket és onnantól kezdve, amikor kinézel az ablakon vagy az után járkálsz, mindenhol piros autókon akad meg a szemed. 

Ha általában negatívan szemléled a világot, akkor nem sok jó dolog fog történni veled, bár ez nem csak a fókusz számlájára írható. Viszont, ha pozitív életfelfogású vagy, sokkal több jó dolog fog történni veled, mert nem csupán tudatosan, de tudat alatt is „meg vagy támogatva”, ezért kevés az esély arra, hogy rossz dolgok történjenek veled, sokkal kevesebb, mintha a negatív dolgokra fókuszálnál. 

T. Harv Eker szerint:

Amire figyelsz – vagyis amire fókuszálsz – az megnő. 

A fókusznak a célok kitűzésében és elérésében is központi szerepe van. Ha kitűzöl egy célt, de nem fókuszálsz, nem fogod megtenni az eléréséhez vezető lépéseket, hanem irányt váltasz és teljesen máshova fogsz elérkezni. 

Hogyan segíthetsz magadnak fókuszált maradni? 

Válassz módszereket, időzítőt, motivációt, megfelelő inspirációt, legyenek érzelmileg is felvillanyozó céljaid, azokat lásd mindig magad előtt és légy minél tudatosabb.

Még nem csatlakoztál a közösségünkhöz?

Akkor erre a linkre vagy a lenti gombra kattintva megteheted, ahol első kézből kaphatsz információkat a legújabb ingyenes, fizetős és bónusz anyagokról, programokról és más izgalmas lehetőségekről.

Ha hírlevélre szeretnél feliratkozni, akkor kattints ide!

Hétről-hétre új tippeket és ötleteket találhatsz a csoportban, amivel fejlesztheted önmagad, motiváltabbá válsz és amivel hozzásegítelek céljaid eléréséhez. 

Kövesd a blogom és szeretettel várlak téged Facebookon is, a Fejlődj MOST Önfejlesztő csoportban!

Szeretettel: Szilvi

@ Fejlődj MOST

Kategóriák

További bejegyzések

Ne hasonlítsd magad másokhoz!

Ne hasonlítsd magad másokhoz!

Elég! „Amint abbahagyod a másokkal való összehasonlítgatást, felfedezed a saját személyiségedet, és becsülni kezded a téged alkotó és egyéniséggé tevő különleges tulajdonságokat - azaz megtalálod az önbizalmad.”Lauren Urasek Ez az egyik legnagyobb vétség, amit a...

Hogyan válj eredményesebbé?

Hogyan válj eredményesebbé?

Ha csak egyetlen dolgot választhatnál, mi lenne az? Könyvajánló Nemrég olvastam el Gary Keller és Jay Papasan, ’Az egyetlen dolog’ című könyvét, ami véleményem szerint „kötelező olvasmány” azon vállalkozók számára, akiknek fontos az önfejlesztés, hiszen a...

Ne az idődet menedzseld, hanem a feladataidat

Ne az idődet menedzseld, hanem a feladataidat

Az idődet sajnos nem tudod menedzselni, a feladataidat viszont igen Az időnk véges Az idő az egyik legértékesebb eszköz az életünkben, mégis folyamatos időhiányban szenvedünk. Annyira elhalmoznak a feladataink, hogy sokak szerint, életünk végén egy hosszú...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük