fbpx
Légy hálás azért, amid van!
Szilvi - Fejlődj Most

Írta: Szilvi

2020.12.13.

Mennyi minden történik ma, igaz? Luca napja van, ami idén egybeesik Advent 3. vasárnapjával, ez pedig az öröm vasárnapja. 

Az öröm

Az öröm egy csodás érzés. Örülni szívből, önfeledten, annak, ami van, nem csupán jó érzés, hanem áldott dolog is. Amikor örülsz, nem gondolkozol azon, mi hiányzik vagy hiányzik e valami egyáltalán. Egyszerűen csak mosolyogsz vagy nevetsz, boldog vagy és önfeledt, akár egy csecsemő, amikor mosolyog. Már önmagában az öröm, mint érzés is örömmel tölti el azt, aki érzi. Az öröm teljesség, az öröm szinte mámor, boldogság, élvezet, ami ragadós, ezért azok is örülnek, akik körülvesznek téged. Ilyenkor nincs semmi, ami fájdalmat okozna, a múlthoz, vagy a jövőhöz kapcsolna, egyszerűen csak benne vagy a jelen pillanatban és teljes valóddal megéled azt, ami éppen történik veled.  

Mi az, ami általában örömöt okoz számodra?

Örömet sok minden tud okozni, például együtt lenni a szerelmeddel, a boldog és játékos gyermekeddel, a barátaiddal, miközben jól szórakoztok vagy nagyokat beszélgettek, enni valami finomat, élvezni az ízeket, sportolni egy jót, kimenni a szabadba, élvezni a természet szépségét, a jó levegőt, vezetni az autód vagy épp motorozni egy jót, hajókázni, kirándulni valami szép helyen, hallgatni a madarak csiripelését, csodálni este a csillagokat, amik nekünk ragyognak az égen, megnézni egy jó filmet vagy elmenni színházba, operába és csodálni a színészek játékát, táncolni egy jó zenére vagy bebújni a kényelmes, jó meleg ágyba vagy szürcsölgetni egy finom, forró csokit vagy kiöltözni egy előadásra és fantasztikusan érezni magunkat másokkal. A listát még sorolhatnám, mert mindenkinek más okoz örömöt, más tölti fel jó érzéssel, energiával, örömmel. Rengeteg szép dolog van az életben, van minek örülünk.

Amikor örülsz, nem tudsz szenvedni, nem fáj semmi, nem nézel visszafele és nem aggódsz semmin. Az öröm egyenlő azzal, hogy abszolút a jelenben vagy. Kipróbáltad már azt, amikor nincs jó kedved, elkezdesz olyan dolgokat keresni, ami örömmel tölt el? Iszol egy finom italt, eszel valami finomat, megnézel egy jó filmet, vagy tornázol egy jót, elmész futni, vagy bármit, ami teljesen kikapcsol és amitől jól érzed magad. Megszűnt a fájdalmad? Eltűnt egy időre a szenvedésed tárgya? Valószínűleg igen. Nem tud senki egyidőben örülni és szenvedni is, hiszen az egyik érzést felváltja a másik. Igen, sajnos visszafele is működik, de saját magunktól ezt nem tennénk, nem lomboznánk le a hangulatunkat szándékosan. Ha visszafele működik, akkor az biztosan valamilyen nagy probléma, trauma, baleset vagy hasonló negatív esemény hatására válthatja ki. De ne menjünk ebbe az irányba…

Külső hatások

Vannak, akik csak akkor képesek örülni, amikor valamilyen külső hatás kiváltja ezt belőlük. A jó hír az, hogy saját magunk is képesek vagyunk arra, hogy ezt az érzést a semmiből generáljuk, előhozzuk. De ne hidd el, próbáld ki! Fentebb már írtam néhány példát. Keresd meg, hogy általában mi okoz számodra örömöt és nézd meg, működik e, valóban kiváltja e az a valami belőled az öröm érzését! Persze, ha szabotálni akarod magad, az is sikerülhet, hogy nem fogsz érezni semmit. Viszont, ha visszaemlékszel egy olyan eseményre, ami jó érzéssel töltött el és kapcsolódik ahhoz a valamihez, amivel az örömet akarod kiváltani, például egy jó filmhez, akkor biztos, hogy sikerül. A kérdés az, hogy egyáltalán jól akarod e érezni magad? Mennyire akarsz inkább az öröm, mintsem a szenvedés vagy a fájdalom érzésébe bújni? Én biztosan az örömre szavazok. 🙂

Belső megélés

Az örömöt követheti a boldogság, ami már egy hosszabb ideig tartó állapot, viszont nem feltétlenül kell hozzá egy kiváltó ok. Lehetsz boldog ok nélkül is, bármikor és bármeddig. Minden csak döntés kérdése. Döntsd el, hogy boldog akarsz lenni és ebből az érzésből akarsz mindent csinálni; reggel felkelni, reggelizni, beszélni a barátaiddal, a családoddal vagy a munkatársaiddal lenni, az utcán, a boltban vagy a buszon is kedvesebben viselkedni az emberekkel és még folytathatnám. Senki sem tud 0-24-ben boldog lenni, mert számtalan más érzés is van bennünk – főleg nőknél, mert nálunk ez napon belül 624659-szer változhat, igaz, hölgyeim? 🙂

Viszont boldogok tudunk lenni, akárhányszor és akármikor csak akarunk, hiszen minden rajtunk múlik.

Hála

A hála nagyon fontos érzés, különösen, amikor még több jót szeretnél az életedben látni. Ha te nem szoktál hálálkodni, ellenben inkább folyamatosan arra figyelsz, mi az, ami hiányzik az életedből, akkor javasolnék neked egy nagyon egyszerű gyakorlatot, amivel sokat tehetsz magadért és kizökkentheted magad a negatív hullámból, amiben esetleg vagy.

Kezdj el hálás lenni mindenért! 

Igen, ez ennyire egyszerű. Légy hálás azért, amid van és azért is, amid még nincs, de nagyon szeretnéd, hogy az életedben legyen. A legegyszerűbben úgy lehetsz hálás, ha minden este lefekvés előtt leírsz legalább 3, de akár 5-10 dolgot is, amiért aznap hálás vagy! Ez lehet akármilyen apró is, például: játszottál a kutyáddal, cicáddal munka után és közben jól szórakoztatok, vagy találkoztál a legjobb barátoddal, barátnőddel és jót beszélgettetek vagy megvárt a buszsofőr, mert látta, hogy futsz a busz után, rád mosolygott reggel a portás, vagy bármi… minden apróság számít, hiszen minden jócselekedet és jó érzés hozzáad az életünkhöz. 

A hála érzése egész életünkben végigkísér és pozitívan hat az egészségünkre is. Mondj hálát azért, hogy van mit enned, van fedél a fejed fölött, hogy van ruhád, amit fel tudsz venni, vannak szeretteid, akikre számíthatsz és megvan mindened ahhoz, hogy fejlődni tudj abban, amiben csak akarsz. Ha épp nincs elég pénzed, akkor hozz létre egy tervet, hogy mit fogsz tenni azért, hogy ebben változtatni tudj mostantól. Ne akarj mindent azonnal, mert azzal túlságosan görcsössé, türelmetlenné és feszültté válsz, vagyis azzal csak saját magadat stresszeled. Légy hálás azért, hogy képes vagy változtatni a dolgokon, higgy benne és légy hálás azért is, hogy ezt megláttad, mert teszel érte és tudd, hogy idővel megtörténik. Addig pedig éld meg a jelen pillanatát, hálával! 

Te miért vagy hálás és mi okoz örömöt számodra?


Még nem csatlakoztál a közösségünkhöz?

Akkor tedd meg most, csatlakozz a Fejlődj MOST Önfejlesztő csoporthoz, ahol első kézből kaphatsz újabb és újabb tippeket önfejlesztés témában, illetve értesülhetsz a legújabb információkról és programokról.

Ha hírlevélre szeretnél feliratkozni, akkor pedig kattints ide és tudd meg Te először, milyen ingyenes anyagokat szerezhetsz meg, amik segítik fejlődésedet.

Időről-időre új tudásanyagot – eBook, online tréning, coaching vagy mentor program – találsz majd a weboldalon és hétről-hétre új tippeket és ötleteket fogok számodra küldeni, amivel fejlesztheted önmagad, motiváltabbá válsz és amivel hozzásegítelek céljaid eléréséhez. 

Szeretettel: Szilvi

@ Fejlődj MOST

Kategóriák

További bejegyzések

Pozitív gondolkodás és az önbecsülés

Pozitív gondolkodás és az önbecsülés

POZITÍV GONDOLKODÁS A pozitív gondolkodás átsegít a nehéz időszakaidon és inspirációt ad egy semleges napon. Tegyük fel, képes vagy pozitívan gondolkodni. Még akkor is elképzelhető, hogy rossz kedved lesz, ha mondjuk csalódsz valamiben, viszont pozitív gondolkodással...

Test-lélek-szellem egyensúlya

Test-lélek-szellem egyensúlya

Ideje végre egyensúlyba hozni a test-lélek-szellem hármasát A test, a lélek és a szellem elválaszthatatlanok egymástól. Ha az egyik nincs rendben, a másik is megbetegszik. Éppen ezért fontos több oldalról is megvizsgálni, mikor is vagyunk rendben, mikor is vagyunk...

Ne  hasonlítsd magad másokhoz!

Ne hasonlítsd magad másokhoz!

Elég! „Amint abbahagyod a másokkal való összehasonlítgatást, felfedezed a saját személyiségedet, és becsülni kezded a téged alkotó és egyéniséggé tevő különleges tulajdonságokat - azaz megtalálod az önbizalmad.”Lauren Urasek Ez az egyik legnagyobb vétség, amit a...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük